Köszönöm, a fix 12 votom már megvan, megjött a ventikkel, már csak szabályoznom kéne 6.5 és 12 V között egy potival vagyis a két ventit kettővel, most csak ennyi a vezérlésem, hygroszabályozás, meg a többi esetleg később, ha unatkozom, de erre nem számítok még pár évig.
"érdekel, hogyan sikerült azt a precíz cső-illesztést megoldani a ventilátornál"
Most csak elméletben van meg, a dobozban lesz egy csonk, amre rögzítem a lyukkal szemben a ventit, sok alátétgumival, majd az ügyes kezű bádogos vág egy akkora és olyan hosszúságú csődarabot, ami 2mm-re megáll a venti előtt, rögzíti a helyére és kész. Csak ő erről még nem tud...
Hogyan csináljam a dobozt?
Ha a ventit a hideg oldalra teszem, akkor a hőcserélő is hangcsillapít mindkettőnél.
Valóban, mi van, ha lefelé fújok ki? Nő a fagyveszély, de elé teszek akár egy 100w-os fűtőszálat, ami -5 fok alatt bekapcsol, elég ritkán kell majd.
"túl magasnak találom a hőcserélő légellenállását"
A 20 pascalt 100m3-nél?
Szeintem a nagy nyomásesésed akor van, ha nem megfelelő csövekkel viszed a helyiségekbe a levegőt, mert ha az anemosztátokkal komolyan bele kell nyúlnod, akkor alaklhat ki a nagy nyomásesés.
Pl 10m 100-as cső nyomásesése 100m3-nél kb 15-18Pa, az osztóig 10m 15-es kb 10Pa, ha nem kell szabályoznod, mert mindenhová a megfelelő csövet teszed (pl nappali 150-es, szülői háló 150-es, konyha 150-es), és odafigyelsz, hogy minden pnt kb egyforma távolságra legyen, akkor talán alig kell fojtani és az egész rendszer megállhat 60 Pascalból, ami meg már tényleg átviető axiálssal is. De most én inkább biztosra megyek ;-)
"7 befúvási és 7 elszívási pont? Ha tényleg ennyire van szükség... nem cserélünk házat? ;"
110 m2 a ház, 1 háló, két gyerekszoba, nappali, dolgozó ( egy kicsit elszámoltam, elég 5 befúvás azaz 2db 3-as elosztó)
wc, két fürdő, konyha nappali másik sarka elszívás (szintén 5 db)