foveon Creative Commons License 2011.05.03 0 0 23

latom sehol senki, de azert irok:)

gopro: elkezdtem atalakitani a hang reszt. elegedetlen vagyok vele, nem tudom miert nem tudtak/akartak ezt rendesen megcsinalni (bar ahogy a tobbi kamerat vegignezetm azok se jobbak). legalabb egy audio in-t tehettek volna a ket tv kiment melle/helyett.

na persze mar egy eve igeretben van az external mic (gopro-nal katalogusban szerepel) de meg nincs es nyoma sincs. ezert mindenki athekkeli a meglevot. sajna a minosegen nem sokat lehet dobni mert hiaba irnak cd minoseget 48khz-en mikor az mono es irtozatosan tultomoritett.

a hd verzional van ez az expansion busz nevu csati. azon kint van a line in, sztereoban, de a minoseg hasonloan pocsek a nagy tomorites miatt. tobben meg is csinaltak, bekotottek, mukodott is (mint egy mezei line in). aztan jott a meglepetes, a legujabb firmwareban le tiltottak... jo kis huzas a gopro reszerol. na meg a busz porthoz csatlakozot szerezni sem egyszeru.

lehet kulso hangrogzitot hasznalni de az meg szopas, a szerkesztesnel minden snittnel szinkronozni, darabolni, stb.

persze lehet a line in-re varni (vagy a fw-t downgradezni), de kulso mikrofonhoz kell egy eloerosito (+tap) es a minoseg akkor is ugyanolyan gyenge marad mint a beepitettel (a tomorites miatt). ezert sztem jelenleg nem erdemes ezzel kuzdeni.

ezert a belsovel lehet trukkolni. en most egy kulso mikrofonkapszullat kotottem ra, de ellentetben a legtobb hakkel meghagytam a belsot is. 3 vezeteken hoztam ki es levalasztot alkalmazva lehet valasztani, hogy a beepitett vagy a kulso mukodjon. a vezetekeknek nem furtam lukat! a hdtv out csatlakozon atdugtam. nem mondom hogy egyszeru de el lehet rendezni ugy hogy ne feszuljon es osszerakhato legyen az egesz haz.

az is celom volt hogy a kihozott vezetekek ellenere a vizallo haz mukodjon hasznalhato legyen. ezert a vezetekek vegere egy apro lapos tuskesoros csatlakozot tettem (idc). ez meg epp elfer a hazon belul. erre lehet radugni a levalasztos jack-et a kulso mikrofonhoz (skeleton haz), vagy egy jumpert ami a belsot kapcsolja vissza es bezarhato a haz.

a kulso mikrofonnak meg azt csinaltam hogy vettem tobb felet (nem dragak 100-300 ft kategoria) es vegigprobalgattam melyik a legjobb. talaltam egyet ami egesz jo hangot ad (persze a tomorites agyonuti). a tipusat nem tudom, nincs rajta semmi jelzes.

majd csinalok kepeket a dologrol ha valakit felvillanyoz a tema...