Szia
Nos szerintem a öröklött tulajdonságoknak vajmi kevés köze van a takarmányozási tartási körülményekhez. Ha egy nyuszinak PL. nagy füle van akkor adhatsz annak bármilyen tápot takarmányt tarthatod fa ketrecben vagy fémben az akkor is nagy lesz. Nem?
A genetikát az öröklődést nem lehet takarmánnyal befolyásolni.
A tisztaság ill. a megfelelő takarmány elhelyezés stb. az állattartó kutya kötelessége. "felelős vagy azért amit megszelidítettél" gondolom ez egyértelmü.
A hobbi nyulásznak is fontos szerintem a küllem ill a tulajdonság már csak magamból kiindulva is :-) Nekem sem kellene olyan nyuszi ami a fajtára nem jellemző küllemel rendelkezik!
A genetika ill öröklődés is érdekes dolog hisz egy magamat idézve :-) " korcs" egyed is produkálhat olyan szaporulatot ami megfelel akár a nukleusz elvárásoknak is. ill egy nukleusz egyed is fialhat "korcs " egyedeket. Nem?
Hosszú hosszú évek ill évtizedek munkálya hogy igazi 100%kos Nukleusz egyedet sikerüljön kitenyészteni.
És bizony ott van a vérfertőzés veszélye is ami kis egyedszámu fajtánál nagyon nehezen lehet elkerülni.
Na meg persze ott vannak a szaporítók akik olyan egyedekkel látják el az országot amik közel sem hasonlítanak a fajtára de lehet hogy többségben lesznek a eredeti fajtával szemben.
Ja meg persze a mai ember igencsk lusta nem fog dolgozni nem tart állatot nem termel zöldséget stb.
CsAK sírni tud hogy nem jó ez nem jó az de nem tesz semmit ellene.
A kivétel erősíti a szabályt.
Üdv