BY-75-98 Creative Commons License 2011.04.19 0 0 5309

Nézd, jómagam 95.- óta fotózgatok hobby-szinten, és néha ( ha fizetik ) alkalmakra járok elsősorban nyaranta! (esküvő)

A problémát én abban látom, hogy az nem gond ha valaki lefényképez egy buszt, ehez sok köze senkinek nincs, ha jogellenesen nem használja fel az illető. Na de amikor személyiséi jogokról prédikál valaki, aki szinte ütésre álló kézzel, és személyes érintettségemben megsért ( anyáz) az nekem ne kezdjen el magyarázkodni hogy őt megsérti egy kép, ami esetleg a saját gyűjteményemet bővíti!! Jól is néznénk ki, ha én menet közben kiszállnék a viliből ha észreveszem hogy fotóznak, és nekiállok kajabálni.......

Saját taktikám ami sok esetben működik:

- megvárom a v.á.-n hogy kiszálljon a vezető

- ha nem száll ki, de nekem nagyon kell a kép, odasmegyek és jelzem neki mit szeretnék-- közterületen ahol nem is kéne !!!!!

-igazolván magamat, hogy BKV-nál dolgozm, és vázolom miért vagyok ott, miért kéne a kép

- ha menet közben van a jármű próbálom úgy elkészíteni, hogy ne vegye észre, nem belevakuzva a szemébe

- ha ezek ellenére agresszív hagyom az egészet!! ( na ilyen még nem volt)

- ha csak belémköt mint ahogyan  a minap írtam akkor meg megbeszélhetjük a dolgokat

Na nagyjából ezek a dolgok 30 mp-nél hamarabb lezajlanak, és általában nincs vita, nekem össze vissza volt eddig két helyzet amikor agresszívabban jöttek oda hozzám, vagy hozzánk, amikor kollegámmal készítettük a felvételeket.

"" 

A szerzőket egyéni, eredeti alkotásaikon személyhez fűződő és vagyoni jogok illetik meg. Személyhez fűződő joga a szerzőnek a mű nyilvánosságra hozásának (ill. esetlegesen visszavonásának) joga, a mű integritásához való jog (azaz a mű megváltoztatásának tilalma) és a minden szerzőt megillető névjog (azaz, hogy a művén a nevét mindig fel kell tüntetni).

A kép készítőjének jogain túlmenően foglalkozni kell a kép tárgyának jogaival is. A Polgári Törvénykönyv szabályai szerint a személynek joga van a képmásához, amelyet nyilvánosságra hozni – a nyilvános közszereplés kivételével – csak a személy engedélyével lehet jogszerűen. A  magyar törvény ehhez nem ír elő írásos formát, de külföldi fotópályázatok, fotóügynökségek internetes oldalain gyakran látni alaposan megfogalmazott hozzájáruló nyilatkozatokat, amelyek csatolása nélkül a képeket el se fogadják. Bizony a kórházakhoz hasonlóan (akik a részletes műtéti protokollokkal készülnek fel a műhibaperekre) itt is félnek a nagy összegű kártérítési igényt támasztó perektől.

Előzmény: Blindmouse (5308)