Még valami!
Az országos állomány 85-90%-a le van tetoválva és regisztrálva van!
Ez nagy munka volt!
Egy tagtársunknak köszönhetjük, hogy a több százezer Forintos ezzel járó költséget támogatta!
Én ennek a kivitelezését teljesen ingyen lelkesen, nagy odaadással végeztem.
Ennek a munkának nagyon sok előnye lett, és lesz.
A minőség javulni fog! Már most is látszik több helyen is.
A koklerok szép lassan behúzzák fülüket, farkukat.
Éles határ kezd kialakulni, hogy melyik a magyar óriás, és melyiket csak annak mondják.
A fajtatiszta magyar óriások szép lassan elterjednek az országban.
Stb.-stb.
De elérkeztünk egy újabb ponthoz!!!
A következő generációkat is így kell jelölnünk, dokumentálnuk!!!
Ezt már egyedül nem tudom elvégezni.
Megjegyzésjként: Magyarországon a kisállattenyésztésnek nagyon odavágott a rendszerváltozás(változtatás), az infláció, az üzemanyagárak emelkedése. Ma egy országot járó tetováló mestert alkalmazni luxus lenne. Ezért ki kell találni valamit, hogy a minőségi munka haladjon!
1. Saját tetováló készülék beszerzése. Innentől nagy teher(anyagi és időbeli) szabadul fel az egyesületről. Készül az alombejelentő dokumentum, amivel igényelni lehet a tetoválási számokat. Ez pár száz Forint lesz. Az egyszerűsített származási lapok minden számhoz automatikusan mennek ki, és a díjuk is csökkenni fog.
2. Lábgyűrű használatát is bevezetjük. Gyors és megfizethető. Angol minta. Jelenleg kisérletbe kezdtem ezzel kapcsolatban. Pár száz Forint darabja. Nekem tetszik. De a kísérlet végén erről beszámolok. Ebben kivülről bevan ütve a szám(ugyanaz, ami a fülben). Választás után kell felhúzni. A belső méretet most vizsgálom. Alumínium, 1,5 milliméter vastag, 7 mm széles.
3. Egyesületi Tetováló tetováló készüléke /itt a felmerült költségeket fel kell számítani. Kiszállási díj+munkadíj/ Ez hosszú távon sekinek nem éri meg./
Pl.: Tegnap hajanli kettőkor indultam a román határra állományt felmérni. Másnap hajnali egykor értem haza. Majdnem 24 órát voltam talpon. Az üzemanyag költséget most számolom, 1100 km-re. Ez lehet, hogy a tenyésztőnek megéri, de az egyesületnek semmiképp.
4. "Vándorló" tetováló készülék /Ezt jövőhétre kidolgozom. Kérlek Benneteket, hogy nyilvánítsatok véleményt az alábbiakról:
Lenne először egy készülék ami járná az országot. Az egymáshoz közeliek egymáshoz elvihetik, a távoliaknak postán kell, hogy elküldjük. Közösen összekell rá dobni a pénzt.
A honlapunkon fent lesz kinél van. Kinek kell. Mikor kell.
Én a részemről egy új fogót felajánlok. Ezen kívül fertőtlenítőket, gumikesztyűket, egy fetésket, vakszámokat, betűket. Csak 3-4 számsorra kell összedobnunk a pénz!
Benne Vagytok?