felvidekinyulasz Creative Commons License 2011.04.18 0 0 2079

Tisztelt Nyúltenyésztők !

 

Akiket érdekel a buszkati fehér nyúl eredete, tenyésztése és még más információ. Azok figyelmébe ajánljuk a FELVIDÉKI NYULÁSZ tavaszi számából a következő kivonatot! Jó csemegézést !

 

BUSZKÁTI FEHÉR A LEGFINOMABB HÚSÚ NYÚL

 

87 évvel ezelőtt ismerte el a FRANCIA NYÚLTENYÉSZTŐK SZÖVETSÉGE standardként a buszkáti fehér nyulat. Ekkorra érett be PAUL DULON és felesége 18 évi nemesítői munkája a nyúlfajta kitenyésztésével. A buszkáti fehér nyúl három fő fajtából (belga óriás, francia ezüst és angóra) lett kitenyésztve.Jellegzetessége, hogy ereiben angóra nyúl vére is csordogál. Hozzá kell tenni, hogy mintegy 230 nyúlfajtánál nincs angóra vérvonal. Az új-zélandi fehérnél próbálkoztak vele, de a kezdeti sikertelenségek láttán abbahagyták. S ez a buszkáti fehér nyúl egyik jellegzetes eleme, amely a húsának a minőségében mutatkozik meg. Aki már fogyasztott buszkáti fehér nyúlhúst, tudja miről beszélek. A buszkáti fehér nyúl Franciaország egyik legkedveltebb nyúlfajtája. Külön speciális kiállításokat, fajtabemutatókat tartanak, ahol kifejezetten csak ez a fajta szerepel, sokszor 3- 4 ezres példányszámban. A buszkáti fehér nyúlnál a hús különlegességét a keresztrost adja, ami selymessé, zamatossá, utánozhatatlanná teszi az ízét. A buszkáti fehér nyúl felépítése arányos, kissé erőteljes, hosszúsága 65-72 cm. Állása magas, egyenes, háta hosszú és széles. A nyak erőteljes, a far jól izmolt. Fontos a far jól láthatóan   kidomborodott része, melyet szaknyelven mandolinnak neveznek. A nyúl megjelenése általában finomabb, mint az óriásnyulaké. A nyúl megengedett alapsúlya a bakoknál 5,00 kg, ideális a 6,00 kg és az ezen felüli, a nőstényeknél az alapsúly 5,50 kg, ideális a 6,50 kg feletti. Súlygyarapodása, vágási kitermelése kitűnő. Franciaországban a hústermelésre szelektált fajták 2,50 kg feletti vágósúlynál több mint 50%-os vágási kihozatallal rendelkeztek. A buszkáti fehér jól bírja az egyszerű tartási viszonyokat, jobban értékesíti az ún:közvetlen nyúltakarmányokat, mint az igényesebb fajták. Egy-egy elléskor 8-10 fiókát hoz a világra, ezekből általában 7-8 egyedet eredményesen fel is nevel. A buszkáti anyák rendkívül jó ivadéknevelők és szoptatók. A kisnyulaknak jó a fiatalkori növekedési erélyük is, hiszen 12 hetes korukra nagy többségük már 3,00 kg-os súllyal is rendelkezik. A buszkáti fehér nyúl a modern tartási módokat nehezebben viseli. A rácspadozaton például aránytalanul nagyobb számban kap talpfekélyt, mint más fajták, ez pedig az értékét rontja. Tartására az almozott telepadló a legalkalmasabb. A buszkáti szőre tiszta fehér, szeme piros, karmai világos szaruszínűek. Feje közepesen nagy, a fülei, melyet ha elölről összefogunk”esőcsepp” formát mutatnak, 15-18,5 cm hosszúak, kagylósak és V-betű formában mereven állók. A buszkáti fehér nyúl jellegzetessége a kiálló orr, amit egyszerűen csak”sasorrnak” neveznek. Ez is jellegzetes tulajdonsága, más fajtáknál ez nem tapasztalható. A buszkáti fehér egyértelműen húsnyúl, és nem is akármilyen. Szakértők szerint tenyésztésében rejlő lehetőségeket nálunk is ki lehetne használni. Újabban fokozódik is az érdeklődés iránta. Hogy hogyan juthatunk hozzá ehhez az értékes fajtához? Az ára, mivel védett nemzeti fajtáról van szó, Franciaországban egyes helyeken 110-120 eurót is elkérnek egyes díjnyertes példányokért, de vannak helyek ahol „már” 50-60 euróért is hozzá lehet jutni.

 

PAUL DULON ZSENIALITÁSA

 

Talán a szlovákiai magyar nyúltenyésztőknek Paul Dulon neve nem sokat mond, de a francia nyulászok, és főleg a buszkáti nyúl tenyésztői zseninek titulálják. Paul Dulon az 1900-as évek elején, mint a többi kortársa a bordói borral foglalkozott. Ez volt a megélhetési forrása. Ám, mint nyúltenyésztő hobbiként mindig mozgatta egy új nyúlfajta „előállítása”. Olyan fajtáé, amely egyedülálló a világon. Ebben az elhatározásában felesége maximálisan támogatta, hisz ő is rajongott a nyulakért. Igy 1906-ban nekivágtak egy új nyúlfajta létrehozásához. Az egyik alapanyag, mint kiinduló, természetesen a francia ezüst nyúl volt, mivel már ekkor is nagy híre volt ennek a nyúlnak. A másik létrehozó nyúlfajtát a belga óriásban találták meg, ugyanis szerkezetében, felépítésében és nem utolsó sorban a hús minőségében ezt a nyulat látták produktívképesnek. És ekkor jött Paul Dulon szenzációs ötlete,bépíteni a már meglevő génalapba az angóra nyulat. Akkor még nem gondolták, hogy egy hatalmas fába vágták a fejszéjüket. Ugyanis az angóra nyúl géntérképe egyedülálló a világon. Olyan erős, hogy több generáción keresztül is visszadobja az angoraságot. Négy éves kemény munka után még mindig nem tudták rögzíteni az új nyúlban az angóraság mentességet. Számtalan veszekedés, zsörtölödés, és lemondás után, Paul Dulon úgy döntött feladja a harcot, mert lehetelen előállítani ezt a nyulat, és a meglevő állományát egy félreeső néhány hordóból álló rögtönzött nyúllakásokba helyezte. Abból a célból, hogy késöbb saját szükségletre félre tegye vagy értékesítse. Mivel 1909-ben a bordói bornak nagy keletje volt, így Dulon inkább a borkészítésben látta az igazi jövőt. Közben teltek az évek, és a nyulak szaporodtak. 1915 márciusában arra lettek figyelmesek, hogy a leszármazási ágon megállt az angóraság. Ekkor Dulon és felesége újra behatóbban foglalkozott a nyulakkal, melynek fajtaként a felesége jóvoltából a HERMINE nevet adták. Három év elteltével Dulon már egy új nyúlfajta kitenyésztésének a forgatókönyvével rendelkezett. Visszavettek a borászatból és minden vagyonukat ennek az új nyúlfajtának a tenyészésébe fektették, és 1924. junius 24-én a francia nyúlszövetség elfogadta, és standarizálta a nyulat. Egy kitétellel. A nyúl fajtanevét meg kellett változtatni. Igy, mivel Dulonék Bouscat-ban éltek, az új nyúlfajta neve: Buszkáti fehér lett. Azóta eltelt 87 év, és a nyúl népszerúsége töretlen Franciaországban. A francia ezüst után a buszkáti vezeti a tenyésztett nyúlfajták listáját. Az említett országban közel 5000-en tenyésztik ezt a fajta nyulat. 1971-ben a francia nyúlkutatók az adott fajtákon belül megprobálták előállítani a buszkáti nyulat. De a sorozatos kudarcok után elálltak a további kísérletezéstől. Egyes meg ne erősített források szerint, a titok nyitja a hordókba helyezett nyulak erős kénes, lúghatású közegbe kerültek, és ennek tudható be, hogy az angóraság kikerült a nyúl géntérképéből. Ugyanezt próbálták meg 1971-ben is, de nem hozott eredményt. Ki tudja, mi volt az ok, de egy biztos, Paul Dulon és felesége egy olyan nyulat „ alkotott”, melyet senkinek azóta nem sikerült előállítani. Az új-zélandi fehér nyúlba szerettek volna „belekeverni” angóra vérvonalat, a hús finomítása és selymessége végett, de a próbálkozás kudarcba fulladt. Tudni kell azt, hogy csak egyetlen nyúl létezik ezen a földgolyón, amelynek keresztrostú a húsa, ellentétben a többi fajtákkal ez pedig a buszkáti fehér nyúl.

 

  A KERESZTROSTÚ HÚS

Egyetlen nyúlfajta rendelkezik keresztrostú hússal, ez pedig a buszkáti fehér. Ép ezért olyan népszerű, nemcsak hazájában Franciaországban, hanem a világ bármely részén. Aki evett már buszkáti nyúlhúst, az tudja mi a különbség a többi nyúlhússal szemben. A nyúl a keresztrostot az angóra nyúl által örökölte, ugyanis az angóra nyúl is keresztrostú. S mivelhogy ebben a nyúlban jelen van nagy hányadban az angóra vér is, ezért nyilvánvaló a népszerűség. De mi a különbség a hagyományos nyúlhús és a keresztrostú nyúlhús között? A buszkáti nyúl húsa selymesebb, zamatosabb, lédúsabb, Izminőségben magasan felülmúlja a többi nyúlhúst. A keresztrost mutáció által alakult ki. A sima nyúlszőrt, a kétsávos, vízszintes és függőleges rostok simán elbírják, de nem így a gyapjú szőrzetét, ezért van a keresztrost, hogy a gyapjút megtartsa. Persze ez a hús minőségében is megnyilvánul.

TÖLGYESI SÁNDOR