Nemo Creative Commons License 2011.04.13 0 0 413

Kedves Oncogito!

A vasárnaptartásról sokféle álláspont van a keresztények között. A hivatalos r.k. tanítás előírja a megszentelését munkaszünet által is, de a protestánsok már általában nem. Hogy ez a hagyomány (mely tehát nem törvény) a protestánsok esetében "kiütötte" a szombatot, azt én nem érzem tragikusnak, mert a szombat nem törvény az újszövetségben, és az istentisztelet vasárnapra helyezése sem törvény a protestantizmusban, hanem megváltoztatható külső rendtartás, amely a gyülekezet igényéhez igazítható.

"No persze, amit Jézus feddőleg mondott a farizeusoknak, azt nem kell az egyházra parancsolatként ráverni" -"Mivel ezt válaszul a Mt.15,3 és 15,6-ra írtad, ebből arra következtetek, hogy szerinted az egyházak bátran áthághatják és gyengíthetik Isten parancsolatait saját rendeléseik által." - Rosszul következtetsz, mert én ezt nem kifejezetten a Mt 15,3.6-ra írtam, hanem a te egész gondolatmenetedre, amely Jézus feddéséből parancsolatot kívánt volna leszármaztatni, mondván: "Azzal hogy ma bárki azt mondja, elavult, Jézus felmentett alóla - tévedést hint el." Mintha ugyan Jézus e feddésével kizárta volna, hogy Isten valamely parancsai az újszövetség beköszöntével elavulttá váljanak!

"Mert saját belátás szerint döntik el, hogy mi a szerintük elavult - és ezt állítják követendőként híveik számára is." - A Kol 2,16 alapján a szombattörvény is ide tartozik.

"Márpedig tudjuk, hogy Isten rendelései jók és az emberért vannak." - Természetesen, csakhogy nem szükségképpen rendelésként kell tovább élniük az újszövetségben.

Előzmény: oncogito (410)