atrego Creative Commons License 2011.04.12 0 0 721

úgy   látom,a  tavaly  gyökereztetett   sárga  is   szépen  kihajtott,ez  szerintem   már   biztos   siker.Nem  a   legjobb helyre,egy   diófa   alá  került....de   remélem,mint   minden   paeonia   ez   itt is   szépen   szuperálni   fog.Sok   magcsemete és   dugvány   most   fog   először   virágozni   és   egyetlen   vásárolt   ,amit   tavaly   az  Oázisban "purple"azaz   lila   színűnek    vettem egy  jókora   bimbót  nevelget.Kíváncsi   vagyok  tényleg olyan  szép   színe   lesz  -e...

A   dugványozott  példányok eleinte   gyatra  fejlődésük   után   "lekőrözik"az  oltványt,persze előbb-utóbb az  oltvány  is   csak   saját   gyökért   fejleszt.

Kitaláltam   néhány  egyszerű,praktikus   módszert  a  növény  szaporítására,ami   bevállni   látszik.:

A  magokat  elvethetjük  simán   sorba,1-2   centis   közzel,úgysem  kel  ki   mind.Ezután  csak   figyelni   és  gyomtalanítani  kell.Vannak  magok,melyek  csak  több év  múlva   csíráznak  ki.

A  dugványokat  cserépbe   érdemes   ültetni,a  rügyek  indulása  előtt,május   végétől a  cserepeket hűvös,de  fényes   helyre/pl.pince ablakba   belűlről/kell  tenni,különben   ki  tudja   miért   rengeteg   elpusztul,nem  gyökeresedik  meg.A  gyökereztetőhormont  nem  érdemes  mellőzni.

Oltani   csak  akkor   érdemes,ha   a  kapott  szaporítóanyag  kicsiny,vagy   csak   1-2  darab.Ekkor  NEM  a  lactiflora   a   nyerő,hanem  sokkal  inkább  egy   nagy  tő   suffruticosa  oldalága,ami   eredés   esetén  megjelölendő és  ősszel  már   jöhet  is  az   ásó,a  kisbalta  és  a   kés.Az  oltás   így   viszonylag  könnyű,az  eredés  szinte   biztos,egyszerű   ékoltással.

Bujtásnál  a  lebujtott  szár  tövét  dróttal   el   kell  kötözni.Általában 1-2-de   van  ,hogy  csak  3   év  múlva   van  új  növényünk.

Ha  tőosztani   akarunk   ,ne  sajnáljuk  a  növényt.Tőosztás   előtti  évben  a  növényt   radikálisan  visszavágjuk/a  levágott  vesszők   dugványozhatóak,olthatóak/ őszre mindegyik    fajta,még  a  legkényesebbek  is   megtövesednek  ettől/igaz  nem  nagyon  lesz  virág:o(/  ,ekkor   elő  az  ásóval,a   tő   darabolható.Ahány  darab,annyi  új   növény.Az  anyatő   gyorsan   kiheveri a  krízist   és   még  szebben  erősebben  fog   nőni,mint   addig.

Cserepes  bújtás:Műanyag  cserepet  kettévágunk,keresünk   egy  szimpatikus   vesszőt,rákötözzük   a   két  felet,feltöltjük   földdel,feltámogatjuk  és  a  vesszőt   a  cserép  alatt  legalább   félig  bevágjuk.1-2   éven   belül,ha  locsolgatjuk a  bujtást  ,új   növényünk   van/ez   a  Clematis   és  szőlő   fajtáknál  is   jól   műxik/

Ne   vásároljunk,hacsak   nagyon  sok  pénzünk  nincs:o),hanem   cserélgessünk,mert  a  kertészetek   többnyire   indokolatlanul   drágán  adják   e  gyönyörűségeket...

Ősszel   bárki  cserélhet  velem   növényeket,vesszőket.7  félém  van....eddig.Clematisból,igaz,hogy  OFF 5   féle,liliomból  50  féle.

Van  cserealap,igaz?:o)