úgy látom,a tavaly gyökereztetett sárga is szépen kihajtott,ez szerintem már biztos siker.Nem a legjobb helyre,egy diófa alá került....de remélem,mint minden paeonia ez itt is szépen szuperálni fog.Sok magcsemete és dugvány most fog először virágozni és egyetlen vásárolt ,amit tavaly az Oázisban "purple"azaz lila színűnek vettem egy jókora bimbót nevelget.Kíváncsi vagyok tényleg olyan szép színe lesz -e...
A dugványozott példányok eleinte gyatra fejlődésük után "lekőrözik"az oltványt,persze előbb-utóbb az oltvány is csak saját gyökért fejleszt.
Kitaláltam néhány egyszerű,praktikus módszert a növény szaporítására,ami bevállni látszik.:
A magokat elvethetjük simán sorba,1-2 centis közzel,úgysem kel ki mind.Ezután csak figyelni és gyomtalanítani kell.Vannak magok,melyek csak több év múlva csíráznak ki.
A dugványokat cserépbe érdemes ültetni,a rügyek indulása előtt,május végétől a cserepeket hűvös,de fényes helyre/pl.pince ablakba belűlről/kell tenni,különben ki tudja miért rengeteg elpusztul,nem gyökeresedik meg.A gyökereztetőhormont nem érdemes mellőzni.
Oltani csak akkor érdemes,ha a kapott szaporítóanyag kicsiny,vagy csak 1-2 darab.Ekkor NEM a lactiflora a nyerő,hanem sokkal inkább egy nagy tő suffruticosa oldalága,ami eredés esetén megjelölendő és ősszel már jöhet is az ásó,a kisbalta és a kés.Az oltás így viszonylag könnyű,az eredés szinte biztos,egyszerű ékoltással.
Bujtásnál a lebujtott szár tövét dróttal el kell kötözni.Általában 1-2-de van ,hogy csak 3 év múlva van új növényünk.
Ha tőosztani akarunk ,ne sajnáljuk a növényt.Tőosztás előtti évben a növényt radikálisan visszavágjuk/a levágott vesszők dugványozhatóak,olthatóak/ őszre mindegyik fajta,még a legkényesebbek is megtövesednek ettől/igaz nem nagyon lesz virág:o(/ ,ekkor elő az ásóval,a tő darabolható.Ahány darab,annyi új növény.Az anyatő gyorsan kiheveri a krízist és még szebben erősebben fog nőni,mint addig.
Cserepes bújtás:Műanyag cserepet kettévágunk,keresünk egy szimpatikus vesszőt,rákötözzük a két felet,feltöltjük földdel,feltámogatjuk és a vesszőt a cserép alatt legalább félig bevágjuk.1-2 éven belül,ha locsolgatjuk a bujtást ,új növényünk van/ez a Clematis és szőlő fajtáknál is jól műxik/
Ne vásároljunk,hacsak nagyon sok pénzünk nincs:o),hanem cserélgessünk,mert a kertészetek többnyire indokolatlanul drágán adják e gyönyörűségeket...
Ősszel bárki cserélhet velem növényeket,vesszőket.7 félém van....eddig.Clematisból,igaz,hogy OFF 5 féle,liliomból 50 féle.
Van cserealap,igaz?:o)