Én is a bio kapirgálás híve vagyok:) Tavaly volt az első év, hogy minden vegyszer mellőztem, és csak öko gazdálkodásban használható szereket használok. Hidd el, ezekkel is tökéletesen lehet védekezni. Sőt, nekem sokkal jobbak vele a tapasztalataim. Mikor még használtam felszívódó szereket is, több volt a betegség. Igaz, az utóbbi években kezdtem jobban átrágni magam a növényvédelmen.
Egyébként szerintem a legnagyobb gond itt a tudatlanság. Hiába használ valaki vegyszereket, vagy öko szereket, ha nem tudja őket rendesen kijuttatni a megfelelő időben és mennyiségben, akkor semmit nem ér az egész.
Szokták is mondani, hogy jó baráti viszonyt kell tartani a szomszédokkal, mert én hiába védekezek ezerrel, ha ott magasról tesznek mindenre. Nekem is vannak ilyen szomszédaim, sajnos kb az összes. Van aki egyáltalán nem permetez, és pl a kb 20 éves kajszi fájának a 80%-a moníliától elszáradt, de ott van a mai napig a fa. Másik szomszéd permetez, de azt sem tudja szerintem, hogy miért teszi. Ilyen kis kézi, 1-2l-es valamivel szokta fújni, de úgy, hogy a fele rajta köt ki. Persze 0 védőfelszerelés mellett. Szerintem ő is csak azért ültetett pár gyümölcsfát, mert a szomszédban látta. Szerencsétlen fák még metszőollóval sem találkoztak soha.