""kulturális szimbólum" bizony higítja, sőt értéktelenné teszi a vallás gyakorlását szerintem." - Sebaj, szerintem meg nem. Mert ugyan mivel lesz a kereszténység hígabb vagy értéktelenebb, ha egyben a kultúra területén is megjelenik? Avagy talán a kultúra a démonok dagonyázóhelye, és a keresztényslégnek ott semmi keresnivalója?
"Egyre inkább kiviláglik, hogy a szimbólum nem csakhogy pogány szimbólum, de emellett "vasránapi hívők" és hitetlenek hagyománytisztelete." - Ez meglehetősen rosszhiszemű feltételezés a részedről. Nem tudsz még csak elképzelni sem olyan nem-vasárnapi hívőt, aki a keresztet keresztény szimbólumnak tartja? Másképp fogalmazva: szerinted a kereszt kersztény szimbólumként való elfogadása kiöli a valódi hitet, vagy legalábbis vasárnapivá korcsosítja?
"De Istenben hívő, Krisztust követni akaró embernek nincs rá szüksége." - Egy csomó dolog van az életben, amire szintén nincs szüksége az embernek, s mégis él vele. Például jár színházba, hivatalt visel vagy különféle tudományokkal foglalkozik. Tertulliánusz mindezekre átkot mondott, mert szerinte bálványimádással kapcsolatosak - netán az ő irányzatát is helyesled?
"A kereszt semmivel több szerepet nem játszik Jézus megváltásában, mint mondjuk Pilátus, vagy Judás, vagy akik halált kiáltottak rá." - Ha eddig figyeltél a vita menetére, akkor tudod, hogy a kereszt mint szimbólum nem Jézus keresztjét mint tárgyat szimbolizálja (netán reklámozza), hanem az önfeláldozását. Ahogyan az apostoli tanításban szereplő "kereszt" szókép is.
"Vitte a saját keresztjét, minket is erre szólított fel, de nem faragott keresztet kell alatta érteni." - Mondd, te kivel vitázol, mikor az én hozzászólásomra nyomsz "választ"?
"Egy prédikáció alatt utalni rá, vagy a templom tetejére odaépíteni, nyakba akasztani - az nem ugyanaz." - Hát persze, hogy nem ugyanaz. De nincs is távol egymástól a kettő, ha ugyan tényleg léteznek szóképek a Bibliában. Mert az apostol sok mindent összefoglal a "kereszt" szóképpel, nem csupán a Jézus által cipelt gerendát. Egy keresztény számára, aki mindezeknek tudatában van, egy sírkereszt is többet jelenthet a golgotai kereszt egyszerű utánzatánál.