"A szürke-egérség, és az ápolatlanság egyáltalán nem szükségszerű következménye annak, ha igyekszem a külsőmet is a hitemhez igazítani, sőt, ennek eredménye inkább a tisztességes, visszafogott, nőies kinézet. (amúgy az arcfestés, drága ruhák, hajdíszítgetés, ékszer-túltengés egyértelműen a szajhák tulajdonsága végig az Írásokban, lsd. a nagy Babilont pl.)"
Kedves Munyamunya, a fentiekből látható, hogy olyan keresztény vagy, aki az élete minden apró szegletére bibliai idézeteket kíván alkalmazni, és saját találmányait tartja egyedül üdvözítőnek. Olyan ember vagy, aki, ha más nem fogadja el a Te Istentől származtatott törvényeidet, rögvest sátánozod, szajházod. A kereszt és a ruha nem kötelező előírások tárgyai az Újszövetségben, a törvényi kifacsart szabályokat csak Te és társaid találjátok meg, hogy másokat ezzel úgymond vádolni, kárhoztatni lehessen.
Én meg az ilyen emberekre a mai társadalom általános véleményével egyetértve azt tudom mondani, hogy szektás (gondolkozású).
Nyilván nem érdeklődésből nyitottad a topikot, hanem azért, hogy a véleményeddel másokat is a saját magad alkotta igarendszer alá vonzzál, és a véleményedet egy csöppet sem fogod megváltoztatni. Ezért vagy valószínű szektás. Köznapi értelemben. Szerintem az ilyen szektásság az új farizeusi felekezet utódképzete. A lényeg, hogy elhordozhatatlan terhekkel pakoljad meg a szomszédot, és fennen imádkozzál, hogy sokan tudjanak róla. Most nem drága ruha dívik, hanem a puritanizmus, sebaj, az idők változnak. Ha az Ószövetségre hivatkozol, akkor olvasd el egészében. Látni fogod, hogy Isten népének micsoda gazdagsága, szépsége, eleganciája volt. Gondolj csak a gyűjtésekre, mennyi arany, drágakő és ékszer folyt be. Nem listázom azokat a prófétai képeket, amikor Isten épp a szépséggel ruházta fel a népét. Gondolj Józsefre, akinek az apja színes ruhát adott. De mindegy, ez úgyse fog meghatni, ha ragaszkodsz a téveszméidhez.
"Nincs olyan, h én a bensőmben követem Istent, de külsőségekben másféle tanítások után járok."
Szerintem meg nincs olyan külsőség, ami az égi királyság felé vezető utamat befolyásolná. Óriásit tévedsz, ha materiális dolgokkal akarsz Istennek tetszeni, hiszen ezzel mész vissza az Ószövetség alá. De a törvényt nem tudod betartani, mert a Biblia ezt mondja, és ezért menthetetlen vagy, mert amiben másokat ítélgetsz, önmagadat kárhoztadod, azaz ítéled el.
Amíg ebből a szektás, ítélgetős, törvénykezős, szabályra új szabály, parancsra új parancs, itt egy kicsi, ott egy kicsi gondolkodásmódból nem szabadulsz, az Írás alapján sajnos menthetetlen vagy.
Ha Te magad miatt, csöndben öltözködsz csadorba, és ezt nem próbálod mások által követendő, "Isten által rendelt" szabálynak feltüntetni, egy szavam sincs. Szabad vagy, hogy úgy öltözz, ahogy akarsz. De, az, hogy másokra kényszeríted a vallásos tévképzeteidet, és ezek alapján ítélsz, rendkívül bosszant. Ha nem Istent használnád arra, hogy másokat rendszabályozz, azt mondanám, íme, egy újabb minimussolini, semmi érdekes. De Istent és a Bibliát ilyesmibe keverni, hát, számomra disznóság, és gusztustalan.