munyamunya Creative Commons License 2011.04.05 0 0 285

>> "Amit mondasz/írsz, az igaz, de amit hozzá kell/lehet/szándékolt társítani, az már nem."

Csakhogy én nem társítok hozzá semmit, ezt legföljebb te teszed, ahhoz meg nekem semmi közöm, h te miket gondolsz bele az én kijelentéseimbe.

Attól, h valamit egyszerű lerajzolni, még nem válik az a dolog automatikusan helyessé is Isten előtt. Én is mondhatnám, h ez a jel:

/

/

Mária anyaságára mutat, mivel az ő teste hordta ki Jézust, ráadásul egyértelműen könnyű lerajzolni, ezért ez egy legitim jelképe a Krisztus földi megtestesülésének, tegyük ki minden templomban. Nem biztos, h sokan egyetértenének...

>> "A kereszt az egész keresztény hitvilágot szokta jelenteni a híveknek és a nem híveknek egyaránt"

És épp ezért (is) hamis. Ugyanis akár ez a szándék, akár nem, a kereszt kizárólag Jézus haláláról beszél, egy rettenetes eseményről, amit valójában szégyellni kellene és nem reklámozni, amit ugyan felhasznált Isten a mi üdvösségünk kimunkálására, de még maga a Felkent is félelmetes és gonosz dolognak látta, és ha beszélt róla, mindig hozzátette a feltámadás igéretét is. Amúgy pedig, minek egyáltalán "logo" a keresztényeknek, mondta-e valaha az Isten, h szükséges nekünk egy külső jelképpel azonosítani magunkat? (persze vannak Istentől adott jelei az egyháznak, a szent népnek, de azokat éppenhogy elhagyják és semmibe veszik a nagy kereszténykedő gyülekezetek, és inkább saját kitalálást tesznek meg szentnek)

>> "Isten az ember belső indulatait, indíttatását vizsgálja inkább, mint a külsőséget."

Ezen az úton elindulva aztán tényleg minden mindegy. Vajon miért tiltotta akkor Isten a szobrok előtti áldozatbemutatást? Lehet, h aki csinálta, igazából Istenre gondolt közben, hozzá imádkozott. Mégsem az van a parancsolatban, h ha tényleg komolyan gondolod a bálványokat, akkor bűn az állításuk, de ha csak úgy dísznek, pótléknak, akkor oké.

Amúgy meg kezdünk két különböző dologról beszélni. Egyrészt szó van a kereszt szimbólumának helyességéről/helytelenségéről, hogy Istentől adott jelkép-e, avagy valami más. Másrészt szóba jött itt a bálványimádás problematikája, ami szerintem más tészta. Azonban azt hozzátenném, h számodra bármennyire is csak divat vagy dísz valami, attól annak még igenis van mögöttes tartalma. Gondolom, egy társadalmilag is elfogadottan "rossz" jelképet te sem tennél ki az otthonodban.

Előzmény: balamszamara (283)