munyamunya Creative Commons License 2011.04.02 0 0 183

>> "Kicsoda vagy te - írja -, hogy a más szolgáját kárhoztatod? Az ő tulajdon Urának áll vagy esik!" És: "Ki-ki a maga értelme felől legyen meggyőződve."

Azért nem írtam ezekre semmit, mert véleményem szerint a környezetéből kiragadott, és félreértelmezett sorokról van szó. Ugyanis amilyen gyakorlatokról a Római levél 14. fejezetében szó van (hústól tartózkodás a bálványáldozati ételtől való félelem miatt, vs. húsevés aggodalom nélkül; illetve a böjtre kiválasztott napok megtartása, vs. nem tartása), azok közül egyik sem ütközik sem pro, sem kontra a parancsolatokba. Vagyis olyan dolgokkal kapcsolatban tanít toleranciára az apostol, amelyek nem befolyásolják érdemben egy hívő viszonyát Istenhez, vagy a felebaráthoz. Sőt, azt is mondja máshol, h még ha a testvérek valamit másként is értelmeznek, vagyis különbségek vannak köztük, az Isten azt is ki fogja jelenteni, meg fogja mutatni, ki fogja javítani. Azaz előbb-utóbb egy értelemre kerülnek azok, akik a Krisztust követik, méghozzá Isten segítségével. Ezért sem kell amiatt aggodalmaskodni, hogyha esetleg ilyen nem kardinális kérdésekben véleménykülönbségek vannak (arról nem beszélve, h általában, ahogy Pál is hivatkozik rá, a hitben erőtelenek, a kezdők, a kisgyermekkorban levők bizonytalankodnak, amit aztán később majd elhagynak, ahogy növekszenek).

A kereszt nem Istentől való rendeltségére és kvázi bálványként való használatára rámutatni pedig nem kárhoztatás, hanem az igazság kimondása. Ha megnézed, még ChonGhe-nak sem írtam semmi olyasmit, ami az ő személyét elítélte volna.

És nagyon furcsának találom, h te is kijelentéseket teszel az én általad vélt "stádiumomról", mintha bizony ismernél, vagy bármi bővebbet tudnál rólam. Neked is csak azt tudom mondani, h tévedsz velem kapcsolatban.

Ugyanis világ életemben nagyon kiváncsi voltam, korábban összeolvastam én, és kipróbáltam nagyon sokféle transzcendenciával kapcsolatos elméletet, vonulatot, a katolicizmustól, a judaizmuson és krisnatudaton át, az ezotériáig, stb. Jártam a Bibliát tételesen és részletesen oktató főiskolára, hallgattam számtalan előadást. Én épp abból az állapotból jöttem ki, abból akartam kiszakadni, amikor mások ideológiáit, teológiáit vizsgálgattam, tanulmányozgattam a magam véleménye helyett. Nem éreztem jól magam egyik közegben sem, nem volt ráismerésem az Isten népére sehol.

Most viszont közösségben vagyok, egyre több testvérrel gyarapítja Isten a gyülekezetünket, és én nagyon hálás vagyok azért, h ilyen csodálatos, igazi családot adott nekünk egymásban az Úr. Így azután a te tanácsolásod ilyen irányban teljesen fölösleges.

Ezt az ún. kulturális hagyományt éppen a keresztet a hitéletben használók teszik meg hitelvi kérdéssé, és én nem fogok egyetérteni egy nyilvánvalóan helytelen vallásos gyakorlattal, ami explicite ellene megy az Isten törvényének.

És lehet, h harciasan viselkedem, és erős kifejezéseket használok, de megbántani nem szándékozom senkit. Ezért kérem azokat, akiket esetleg sértett valamely megjegyzésem, bocsássanak meg nekem, nem emberekkel van bajom, hanem egy szimbólummal.

Előzmény: Aragorn (174)