Gondolom vodkát akarsz csinálni, mert krumliból mást nem igen szoktak. Az első számú jótanács az, hogy felejtsd el :) Ha vodkát akarasz, inkább próbálkozz a gabonával. Ha valamilyen okból mégsem fogadod meg (pl. van a spájzodba 20 köbméter krumli amivel nem tudsz mit kezdeni, és félsz hogy megromlik), akkor a következő a dolgod:
A krumlikat megmosod, és lereszeled. Beleteszed őket egy üstbe, annyi vizet öntessz rá, amennyi ellepi és melegíteni kezded. Felviszed 70 C körül, aztán hagyod lehűlni 65-re. Itt hozzáadsz 20%-nyi malátát és cukrosítod. Ha lehűlt, élesztő és erjedhet is.
A gondok ott kezdődnek, hogy egy liter 40% körüli vodkához 20-25 kg krumli kell. Ami nem kevés, pláne hogy az olcsóbb piacokon is 150 Ft a legolcsóbb krumli kilója. Ezenkívül vodka csak akkor lesz belőle, ha beszerzel egy aktív szénszűrőt, vagy 96,5 fokosra desztillálod. A krumliszesznek erős, nyers zöldségre emlékeztető, főldes íze van.
Ha mindezek ellenére is nekilátsz, akkor majd menet közben kérdezel még.
Sok sikert hozzá