traficos Creative Commons License 2011.03.27 0 0 3594

Üdvözletem a fórumozóknak!

Régóta olvasgatom a fórumot,  2005-ben készült szellem kastélyom is a fórumban irt hibákat sikeresen produkálta, tehát ő is egy átlagos trafic.

Mivel nem napi olvasója vagyok a fórumnak így sok régebbi írást is most olvasom, egy ilyenre reagálnék mely a cégautóval és az adóval foglalkozik! Hisz a cipő, hasonló melyben én is járok.

Könyvelés és adó szempontjából a 9 személyes cég üzemeltetésében lévő személygépkocsi, nem személygépkocsi, bár a forgalmi engedélyben és a törzskönyvben így szerepel. Hivatkozás: http://www.kocsikft.hu/konyvelo.html

Szja-törvény 3. számú melléklet IV. fejezet; 11. számú melléklet III. fejezet :

A személygépkocsinak minősül a négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt olyan
gépjármű, amely a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas, azzal,
hogy idetartozik a benzinüzemű, a dízelüzemű és a gázüzemű személygépkocsi, a versenyautó
és az önjáró lakóautó is. Személygépkocsinak minősül továbbá az a vegyes használatú,
2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű olyan gépjármű (nagy rakodóterű
személygépkocsi) amelynek a rakodótere gyárilag kialakítva kettőnél több utas szállítására
alkalmas, de kézzel egyszerűen oldható ülésrögzítése révén a felhasználás szerinti terhek
szállítására bármikor átalakítható a válaszfal mögötti rakodótér, ideértve azt az esetet is,
ha az ülés eltávolítására visszafordíthatatlan műszaki átalakítással került sor.
Az előzőek alapján tehát a vezetővel együtt több mint nyolc fő szállítására alkalmas (mikrobusz,
transzporter, autóbusz), valamint a 2500 kg-ot meghaladó együttes tömegű vegyes
használatú tehergépjárművek nem számítanak személygépkocsinak. Tehergépjárműnek számít,
ha a járművet gyárilag úgy alakították ki, hogy átalakítva sem alkalmas kettőnél több utas
szállítására. Ilyenkor az együttes tömegre vonatkozó feltételt nem kell vizsgálni. Ha azonban
a jármű alaptípusa szerint kettőnél több utas szállítására is alkalmas lett volna, akkor a 2500
kg-ot el nem érő együttes tömeg esetén személygépkocsinak minősül abban az esetben is, ha
oly módon távolították el például a hátsó üléseket, hogy azokat már utóbb sem lehet visszaszerelni,
és ha ennél fogva valójában nem alkalmas már kettőnél több utas szállítására.

Itt még több is van erről a témáról írva : http://www.kocsikft.hu/konyveles-hirek3.html

Remélem ez a dolog nem csak az én olvasatomban van így!