ülünkahordótetején Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4705

újból helyesbítek magamon... a Cabaret-n a másik gyöngyszem a "Védj meg engem önmagamtól..." ez zeneileg de főleg szövegileg nagyon ott van!!! nagyon-nagyon-nagyon kiváncsi vagyok, hogy látott e legitim interpretáció erről a szövegről? mert nagyon kiváncsi vagyok, hogy mit is jelent pontosan, főleg egy-két rész nekem elég relytélyes és érthetetlen, és szeretném tudni, hogy mondjuk keresztyén teológiai keretbe beilleszthető-e a szöveg, avagy olyan sajátos teológiát képvisel, ami eltér a keresztyén értelemben vett teológiától...

mire gondolok??? kűzdve a szöveggel első látásra is feltűnik, hogy alapmotívumaiban kétpólusú, egy részről egy vertikális (egyirányú - lentről felfelé)) párbeszéd folyik Istennel, E/1 személyben, viszont nem világos, hogy ki is az, aki megszólítja Istent (Uram). Más részről végigvonul egy horizontális, politikai diskurzus, ami a nem túl sokkal rendszerváltás utáni anyag esetében azért valamelyest adottnak látszik, hogy milyen politikai érák, rezsimek és konfliktusok élhetnek a vers hátterében frissen... szóval a két dimenzió úgy tűnik összeölelkezni, hogy az E/1 személyű megszólító, aki megszólítja Istent, és akiről elég homályos, hogy ki, úgy tűnik a vers kontextusában, hogy a nemzet kollektívumának E/1. számú megszólalója, mintegy a megszemélyesülő nemzet, és ez a vers utolsó strófájából bomlik ki, ahol már T/1-ben vagyunk amely most közösségként megegyezik az előző strófák E/1- számú megszólalójával...

tehát ami nem világos, és homályos... (horizontális dimenzió): ki volt tk. az ellenség??? és miért épp csak járni tanult és beszélt?

+

(vertikális dimenzió): mire utal, hogy a megszólalónak a kereszt emléke sem fáj? mivel győzte le Isten a megszólalót már rég? végül pedig miért ne adjon erőt Isten a megszólalónak?

Ezeket azért kérdem, főként a vertikális diskurzus érdekességeit, mert ezek számomra meglepő, szokványostól eltérő teológiai látásmódot képviselnek

Egyáltalán mit tudtok a Solaris tagok hitbeli gondolkodásáról?? gondolom, hogy erős szállakkal kötődnek a keresztyénséghez/reformátussághoz, ez nyilvánvaló a ref. fesztiválokon való szerepléseikből + zsoltárfeldolgozások, stb. Engem ez nagyon érdekel, ha nyilatkoztak ilyen irányba, a hitükről, Istenről, akkor arra nagyon kiváncsi lennék... + a ti véleményetekre konkrétan erről a versről/számról. ti hogy értitek, mert ti már régebb óta hallgatjátok.