Lehetőséget kértem a televizió szerkesztőjétől, hogy a költségvetésről egy" négyszemközt" műsorban elmondhassam a véleményem.
Gondoltam az előző, agyonvágott és egy Segesdi érvelési rendszere közé bújtatott felvétel után -képviselői jogomnál fogva-kapok egy kis időt.
Megígérték rendben lesz minden. Vártam, majd telefonáltam, hogy mikor mehetek. Visszaszóltak, pénteken 12 órára.
A költségvetési vitanap 8.napján. Mindent megígértem, a "szereplés" kedvéért, "nem bántom" a polgármestert, csak a költségvetésről beszélek. Különben esélyem nem lett volna a véleményem kifejtésére..
A felvétel előtt közölték, kapok egy "beszélgető társat" gondoltam, elkészül a helyi tv történetében először a négyszemközt hatszemközt.
Én érkeztem először, Segesdi lefitymálóan, a jelenlévő udvari munkatársak jelenlétében megadta az alaphangot. Eddigi életem során nagyon ritkán éreztem magam így megalázva, kiszolgáltatva. Vagy visszamondom a beszélgetést, akkor a megfutamodásról zeng az érdi sajtó, vagy belemegyek egy eleve vert, helyzetbe.
Adott egy ellenem felkészült ember akit reggeltől treníroztak a kommunikációs fickók velem szembe, aki elveszi majd az adott idő jóval több mint a felét.
Ebből kihozni valamit. Aki végig személyeskedni fog, kerüli a lényegi témát és felsorolja a már ezerszer elmondott siker történeteket. Csalódottan, kis elővita után végig szenvedtem ezt a helyzetet. Csak azért, mert tudom, hogy ebben a városban ki kell mondani a lényeget, derüljenek ki azok a csibészségek amiket mindannyiunk ellen elkövettek.
2006 őszén a győzelem után a Harkai vezetésével elkészült egy Átadás-átvételi jegyzőkönyv. A Simó vezetésével készült egy un. Fehérkönyv. Voltak benne csúsztatások. A lényege az volt, hogy minél magasabb legyen az "adósság". Három és félmilliárdot hoztak ki, benne volt minden hitel, kifizetetlen tartozások, hosszutávú kifizetéssel járó kiadások stb
2010.-ben ősz óta nem készült semmilyen ciklust lezáró dokumentum. Felvették a hiteleket, mára az általuk bevállott adósság 13,5 milliárd, akkor amikor a tanácsadoiknak, a csókos haveri cégeknek százmilliókat fizettek ki. Nagyon sok esetben szabálytalanul, 10-szer többet mint amit az általános gyakorlat szerint lehetett volna.
Nagyon sokszor beszéltünk már erről, a Civil Érdek döntése értelmében azért fordultunk az ügyészséghez, hogy valahol legyen már vége ennek a gátlástalanságnak. Most már ott tartunk, hogy kunyerálják vissza a túlfizetéseket. lebuktak, mert bevallották, még a vizsgálat befejezése előtt.
Vajon miért nem készítenek írásos anyagot , tételes elszámolást, hova mennyit fizettek? Vajon miért hoztak olyan döntést, hogy egy nagyon bonyolult bürokratikus renszeren átverkedve juthatnak a képviselők és a magánszemélyek is információhoz? Vajon miért korlátozzák, alapvető képviselői jogaim? Vajon miért szajkózzák állandóan a saját maguk által felépített "fejlődéselméletet"? Nem tudom, mikor, ki és hogyan tesz itt rendet, mikor lesznek meg ennek az irgalmatlanul nagy adósságnak a felelősei. Egy biztos túl lehet élni embereket, de a visszafizetés kötelezettsége az mindannyiunkat érint majd. Így vagy úgy. Az meg megmosolyogni való, hogy alpolgármesterünk nem tudja, hogy a felvett hitel az nem adósság, hogy a szennyvíztisztító nem hoz hasznot, ha valami az csak a hálózat használata után képződik, de hogy mikor és mekkora összeg az a jövőben majd egyszer kiderül.