Igen ezért próbálok olyan anyagpárosításokat keresni ami több peremfeltételnek is megfelel. Köztük van a tisztíthatóság is.
Meglehetősen kevés szabadidővel rendelkezem, de ez a feladat amit itt többen is kitűztünk magunk elé azért nagyon izgalmas,- elnézegetve az ilyen rendszereket forgalmazók berendezéseit, - mert igazából nem nagyon győztek meg a gyártmányaik kifogástalanságáról.
Ezekhez a gépekhez olyan anyagokat lehet felhasználni okosan és egy kis konstrukciós készséggel, amit más területen meg sem próbálnék garázsműhelyben. Az XPS vagy PIR-habok elképesztően jó anyagok pl. Ezért találtam ki a felújítás alatt lévő házaink egyikében azt, hogy a gerincvezetéket ebből rakom össze. Már más az építkezés során is alkamaztuk, ahol nedvességtűrő hőszigetelés kell. Találtam egy uretán alapú ragasztót, amit a faiparban tengervízálló ragasztásokhoz használnak. Na egyszer kipróbáltam az XPS-el, ne tudd meg milyen bivaly kötés jött létre. Bárhol máshol előbb törik el a hab, mint a ragasztásnál.
Sokat dolgozom CAD szoftverekkel, s így lerajzoltam a házat és nagyon pontosan a szellőzőrendszert is. Igy hely, idő és pénztakarékosan lehet rögtön a legoptimálisabb cuccot létrehozni. Csak azért hoztam ezt elő, mert fontos amit egyes gyártók a szétszedhető gépeikkel művelnek, vagyis kellő helyen tisztító és kezelőnyílást beépíteni és pontos szép munkát létrehozni. Csak akkor göcögök magamban amikor meglátom a szinte minden gyári gépben fellelhető picike hőcserélőt, ami általában keresztirányú. Na amikor ezt először megláttam, akkor döntöttem el, hogy ezt a gépet én fogom elkészíteni magamnak.
Üdv
FF