Blau t Creative Commons License 2011.03.17 0 0 57239

Gondolom, mi soha nem leszünk puszi pajtások. Még én sem felejtettem el néhány régebben írt hozzászólásodat, ami finoman szólva sem volt szimpatikus nekem. Ezzel szemben én nem éreztem, hogy olyan durva dolgokat mondtál volna, ami azt indokolná, hogy megkérjünk ne írj ide. (Nem olvastam most vissza, lehet hogy nem mindenre emlékszem pontosan.)

Amit az utóbbi napokban írtál, azzal többé-kevésbé még egyet is lehet érteni. Szerintem nyugodtan írj ide amikor van kedved.

Off, de most nagyon ide tartozik. Tisztázni kéne az antiszemitizmus vagy kiterjesztve a rasszizmus fogalmát. Attól, hogy valaki nem kedvel egy embercsoprtot - mindegy, hogy zsidókról, cigányokról, négerekről vagy biciglistákról van szó - még nem rasszista. Nem sok olyan ember szaladgál a világon, aki mindenféle-fajta embert egyformán szeret. Én például nem csipem a - manapság népszerű - tetováltakat. Ettől még nem gondolom, hogy rasszista lennék. Rasszizmussá akkor válik a dolog, amikor a vélemény átmegy kirekesztésbe, agresszióba stb. Ha kiállnák az utcasarokra és azt kiabálnám, hogy szarházi tetováltak, akkor rasszista lennék. Ha mondjuk nem ülnék le egy asztalhoz valakivel mert tetovált akkor is. De amíg ilyeneket nem teszek, addig ez csak egy vélemény. Persze sokkal könnyebb tolerálni, a minket nem érintő véleményeket, mint a minket érintőket.

Próbáljuk más nézőpontból nézni az esetet. Vagy inkább mások nézőpontjából. Vegyünk két egyébként igaz állítást:

1. Halder nem szereti a zsidókat.

2. A BB rendszeresen büdös parasztozza Vác teljes lakosságát.

Zsidóként lehet úgy érezni, hogy Halder egy szar antiszemita. De pl. keresztény váciként gondolom egészen más következtetésre is lehet jutni.

Előzmény: Törölt nick (57223)