etwg Creative Commons License 2011.03.16 0 0 41941

Sokkal többet ruháztam immár a studiomba mint a matrox, nemrégen csak a HD kiegészitö volt kb. 5x ilyen drága (HW+SW).

Ennek ellenére állitom, hogy komoly bajok vannak a SW-ek körül. Elég gyakran profi munkákat is csinálnak a kollégák, és az is elöfordult, hogy 16 perces filmecskében 230 kompatibilitás hiba volt (van analizátorom is).

A baj ott kezdödik, ha rengeteg forrásbol jön a nyersanyag, nem látod, nem láthatod, hogy milyen maga az anyag. Ma már nincs müszaki átvétel (én vagyok talán az egyetlen nálunk, aki waveform monitoron meg hasonlo müszereken látná a a bajokat).

Ma már mindenki lapos monitort néz (még van egy 80 kg-s HD CRT monitorom, analog RGB bemenettel - vagy 25 éves - de nagyon keveset használták ezért örültek, hogy elvittem, csak nem birja el a polc, igy a másik helységben van).

Ha egy filmbe elökerülnek filmátiratok analog szalagra, digitális szalagra, grafikák (ez a halál - minden grafikus PC-n vagy MAC-en dolgozik, szinte teljesen kötetlenül), animáciok, 3 fajta kamera jelei és ezt kell összerakni - ha lehet balhé nélkül. A szoftware minden szo nélkül megcsinálja - csak az eredmény olyan, mint a második fejezetben irom. 

Korábban nem volt analizátor és igy mentek el az anyagok, néha reklamálták, néha nem. Ma már minden átmegy az analizátoron, hogy legalább a nagyobb balhék ki legyenek szürve... Persze ez nem amatör világ, de ugyanaz a probléma, söt - miután hobbivágoprogramom is van az otthonin PC-n állitom , hogy a hobbifilmesek vágoprogramjai (COREL, PINNACLE, VEGAS, MAGIX) sokkal jobban dolgozzák fel a különbözö formátumokat, mint a méregdrága profi rendszer.

Előzmény: kepzavarvideo (41936)