Olvasom a hozzászólásaitokat és szinte mindennel egyetértek. Mégis rengeteg kérdés marad bennem.
Egyrészt a színvonal. Az nem vitás, hogy a magyar foci szar. De más hasonló szintű sportágaknak van nézettsége. Pl. a férfi kosárlabdában is messze vagyunk a világ élvonalától, mégis van rá igény. Sőt ami még megdöbbentőbb a kosármeccsek kb. ugyanannyi nézőt vonzanak, mint a vizilabda mérkőzések. Miközben pólóban a világ legjobbjai vagyunk. Nem értem miért, de ebből úgy tünik a színvonal és a nézőszám között nincs szoros összefüggés.
Az MTK esetében két nyilvánvalő eltérés van az átlagostól: A stadion elképesztő állapota és az antiszemitizmus. Felteszem, hogy mindkettőnek van része a nézőszám csökkenésében, de egyikről sem gondolom, hogy ez lenne a meghatározó ok. Valami másnak is kell lenni a háttérben.
Mindennek tetejében a rendkivüli nézőszám esés egy olyan időszakban következett be, amikor a csapat két bajnokságot nyert és rendszerint az élmezőnyben végzett, minden szakértő szerint kultúrált játékot produkált, szimpatikus, fiatal, saját nevelésű játékosokkal.
Ezek után csak arra tudok gondolni, hogy a szurkolók nem tudják elfogadni a csapat jelenlegi vezetésének irányvonalát. Feltehetőleg nem tetszett az Újpesttel való fúzió ötlete, nem volt elfogadható Várszegi szerepválalása a Fradinál, nem tudnak szurkolni egy olyan csapatnak, amelyiknek nincsenek céljai stb. Nem tudom, a szurkolóknak mindebben igaza van-e? (Szerintem igen, de a magánvéleményem ez ügyben érdektelen.) A szurkolók viszont távolmaradásukkal elmondták véleményüket.
Ennek egyetlen egy ok miatt van jelentősége. A BK most - a klubbal együtt - szimpatikus közönség csalogató lépéseket tesz. De ha a nézők a fenti okok miatt pártoltak el, akkor egy telefonra küldött ajándék csengőhang miatt nem fognak visszatérni. Akkor, ha a vezetés valóban vissza akarja szerezni az MTK-sok bizalmát, akkor azokat az okokat kell megszüntetni, amik eltávolították és távol is tartják a szurkolókat. Vagyis a vezetőknek el kell hitetni a szurkolókkal, hogy számukra az MTK nem (csak) üzlet, hanem szívügy, hogy az MTK nem az SKA bemutató terme, hanem valódi futbal csapat. Pillanatnyilag semmiféle jel nem mutat erre.