giotti Creative Commons License 2011.03.12 0 0 157

Megértem a dühödet. Sokszor találkoztam már ilyennel.

Abból adódik, hogy 'a priori' materialista meggyőződésed nem tudja elfogadni, hogy a világ jelenségei nem magyarázhatók meg a tudomány módszertani materialista megközelítése segítségével. Egész egyszerűen a megtapasztalható valóság szétfeszíti a materializmus kereteit. Ezen úgy próbálsz átlépni, hogy fából vaskarikát csinálva össze-vissza kevered a fogalmakat, ahogyan írtad is.

Ugyanakkor, ha lemondunk az 'a priori' materialista alapállásról, egyszerre sokkal jobb tudományos modelleket kapunk a világ jelenségeire. Te érzed, hogy álláspontod tudománytalan, de mégsem vallhatod be, hogy egészen eddig tévhitben éltél. Hiszen már az iskolában is ezt tanultad, mindenhol ezt hallottad. Emiatt zavarodott vagy, csapkodsz össze-vissza és majd szétvet a düh.

Ismerős ez nekem, hidd el. Én is éreztem ilyet.

De hogy konkrétumokról is essen szó, kérlek, magyarázd el nekem kizárólag az anyagot szubsztanciális létezőként feltételezve:

- A kvantumfizika eredményeit, különös tekintettel a valóságot létrehozó kvantum-tudatra (cikket lásd előző hsz-omban)

- Honnan származik az a leírhatatlan mennyiségű információ, amely, mint egy precíz program, kialakítja az Univerzum egyre bonyolultabb struktúráit, beleértve az élő szervezeteket is? Hiszen információ nem keletkezhet magától.

- Az Univerzum egyre magasabb strukturáltsága ellentmond a termodinamika 2. főtételének, hiszen spontán, hosszú ideig tartó entrópianövekedésre gyakorlatilag 0 az esély, akkor miért történik meg mégis? Hogyan tudja az anyag az entrópiatörvény ellenére strukturálni magát?

- Hogyan jöhet létre "magától", pusztán kémiai reakciók révén, egy információcsomag és egy információt dekódoló rendszer is, tehát szoftver és hardver együtt, amelyből az élet spontán kifejlődik?

Előzmény: Törölt nick (152)