Na.... azért ne őrüljünk meg...
Tényleg pszichés ez a baj, jól látod (előbb vagy utóbb leesik mindenkinek itt is) viszont pont emiatt leginkább csak te segíthetsz ezen.
Ez viszont a legrosszabb mondat, amit mondhat valaki :(
Hasonló, mint a "ugyan, lazulj el" meg a "légy önmagad" és a többi.
Az már egy elég durva szitu, amikor nem mégy az utcára se!
Én úgy vagyok ezzel, hogy érzem, mikor nem vagyok jól. 15 órákat alszom, fáradt vagyok mindenképpen... ilyenkor nem is szabad semmit tervezni. Véletlenül se. Minden programot úgy kell alakítani, hogy mindig legyen benne a lehetőség, hogy kihagyod. Nem fér bele, hogy elbaszott nagynénik okozzanak gyomorgörcsöt telefonban, vagy bárki, mert te mégse mész oda, elkéstél, lemondtad, helyette vécézel.
Persze én nem vagyok csaj, szóval ha valaki nagyon otrombán kíváncsi, akkor durván megkapja a részleteket is, próbáld ki. Fontos, hogy a környezetünk tekintettel legyen a bajunkra, ezt nekünk kell kiharcolni.
Van, aki titkolja a crohnt, akkor viszont kimondottan egy megbízhatatlan alaknak tűnhetünk, hiszen kell, hogy legyen és ugyebár van is okunk arra, hogy bizonyos dolgokat körülményesebben, lassabban, vagy egyáltalán ne csináljunk.
Az, hogy nem mész orvoshoz, mert szteroidoznak meg vágnak, érthető. De nem jó. Tényleg nem. Én úgy sejtem/remélem/tudom, hogy a szteroidkezelés csak akkor jöhet, ha tényleg gond van és csak azzal lehet segíteni. Amúgy egy löketterápia hihetetlen csodákat tesz, nem viccből van ilyen jó nevem :)
Tény, hogy hónapokig meg évekig nem lehet szteroidozni büntetlenül, a sebészetet se szívesen látogatja az ember, de azért a belgyógyászokban meg lehet bízni annyira, hogy tényleg csak akkor küldenek sebészhez, amikor muszáj.
Van itt olyan, aki pszichológushoz járt, én nem próbáltam, mert a crohn igazából soha nem kezdte ki az idegeimet. Lehet, hogy segíthet. Itt a fórumon sajnos tényleg semmi egyebet nem lehet tanácsolni, csak azt, hogy NE idegeskedj. Ez hihetetlenül fontos. A crohnnál azt kell mindig figyelni, hogy ami vagy aki idegesít, azt lehetőség szerint ki kell kapcsolni.
Te végül is ezt teszed, de rosszul.
Ha az egész napos programod, rád váró programsorozat nem vonz, akkor nekiállsz görcsölni. Lehet, hogy ha helyette nem lenne semmilyen programod, akkor nem is ülnél a vécén? Nem lehet, hogy eleve nem kellene számolnod azzal a programmal, ami ilyenre sarkall? Mit csinálsz te, ami ekkora stresszt okoz??