Napot!
Azt hiszem kezdem kapisgálni a hibáim okát, eddíg elkerülte a figyelmemet a Ph érték,
vagy nem írta senki? (gyümölcscefrénél még nem savaztam soha)
A cukorfokot először az éppen lehülő cefrében mértem (10-13 között ált.)
Leszürtem belőle 1 kicsit, majd amikor lehült, cefre/must fokolóval megmértem.
A 2. mérést megelőzte a szeszfokolás a cefrében, miután nem mutatott alkoholt cukorfokot mértem az előbb leírtak szerint. (5)
Ebből arra következtettem, hogy nem jött össze, de sikerült újraindítani. Most forrogat.
Jól érezted a 24 órás erjedés sem lett tökéletes, maradék cukor:7.
Visszatérve a Ph-ra, mivel méred? Elég a lakmusz, vagy Ph- teszter kell hozzá?
A búzacefrém így készül:
-60L víz 80-85C-ra melegítve
-14-15Kg búzadara, 1-1,5 óra lefedve, keverve
-65C-nál megy bele a maláta 3-4Kg (azt írtátok inkább több mint 10%-a a búzának)
alapos keverés, lefedés, 1-1,5 óra, közben még keverem 1x2x
-hülés, 25C-on bele az élesztő 2x50g
-várakozás a csodára! (de hiába)
Tehát nekem eddíg kimaradt a Ph mérés. Mikor és hogyan csináljam?
Citromsavval helyetesíthető a citrom? Milyen arányban?
Egyébként minden alkalommal elindultak, csak megálltak félúton.
Üdv.: Továbbra is L-k
-