Lelkes-kezdő Creative Commons License 2011.03.09 0 0 554

Napot!

 

Azt hiszem kezdem kapisgálni a hibáim okát, eddíg elkerülte a figyelmemet a Ph érték,

vagy nem írta senki? (gyümölcscefrénél még nem savaztam soha)

A cukorfokot először az éppen lehülő cefrében mértem (10-13 között ált.)

Leszürtem belőle 1 kicsit, majd amikor lehült, cefre/must fokolóval megmértem.

A 2. mérést megelőzte a szeszfokolás a cefrében, miután nem mutatott alkoholt cukorfokot mértem az előbb leírtak szerint. (5)

Ebből arra következtettem, hogy nem jött össze, de sikerült újraindítani. Most forrogat.

Jól érezted a 24 órás erjedés sem lett tökéletes, maradék cukor:7.

Visszatérve a Ph-ra, mivel méred? Elég a lakmusz, vagy Ph- teszter kell hozzá?

 

A búzacefrém így készül:

-60L víz 80-85C-ra melegítve

-14-15Kg búzadara, 1-1,5 óra lefedve, keverve

-65C-nál megy bele a maláta 3-4Kg (azt írtátok inkább több mint 10%-a a búzának)

 alapos keverés, lefedés, 1-1,5 óra, közben még keverem 1x2x

-hülés, 25C-on bele az élesztő 2x50g

-várakozás a csodára! (de hiába)

 

Tehát nekem eddíg kimaradt a Ph mérés. Mikor és hogyan csináljam?

Citromsavval helyetesíthető a citrom? Milyen arányban?

Egyébként minden alkalommal elindultak, csak megálltak félúton.

 

           Üdv.: Továbbra is L-k

-

Előzmény: öreg-muslica (550)