Kenyér, illetve pékárú cefrék:
Alapanyagnak jó az összes fajta kenyér, kifli, zsemle, és péksütemények is. Lehetnek frissek, de az aprítás és a tárolás miatt érdemes szárítani. Félreértés ne essék, friss és ehető pékárut ilyenre nem szabad feláldozni. Viszont ami már nem alkalmas fogyasztásra, azt fel lehet dolgozni.
Kenyérből csak vodkát érdemes készíteni, whiskynek nem jó.
Első lépésben törd kissebb darabokba a kenyeret, és tedd forróvízbe. Figyelembe kell venni, hogy a pékáruk jelentős része búza, tehát a víznek minimum 68 fokosnek kell lennie, hogy a keményítő elcsirízesedjen benne. Fontos hogy minden egyes kiló kenyérhez minimum 5 liter víz kell, mert a főzés alatt a cefre nagyon sűrű.
Amikor a kenyér elpépesedett, és 65 C fokra esett a massza hőrmérséklete, tegyél bele 10-20% malátát, és tartsd ezen a hőmérsékleten 1-1,5 órán át.
Lehűlés után tegyél bele élesztőt, és 4-5 nap alatt ki is erjed, nagyjából 5-7 fokos cefrét kapsz belőle.
A kifőtt szesz kissé kenyérízű. Hasonlít a búzaszeszhez, de van egy kenyeres mellékíze. Ha vodkát akarsz belőle, akkor ez a szűrés miatt nem gond, de whiskynek nem jó.
A sűrített paradicsom a szupermarket cefréhez kell, hogy tápanyagot biztosítson az élesztők működéséhez. A szupermarket cefre elkészítése le lett írva, a keresővel a "gin" szóra keresve megtalálod.
Volt itt egy Wadbivaly nevű fórumozó, akit valószínüleg kimoderáltak, mert sosem a témával kapcsolatban írt. Az ő hozzászólásai hiányoznak.
Sok sikert a csicsókához, majd számolj be milyen lett.