Szűkösebb és téli napokra gondolva érdemes feldolgozni a
nyári, lehetőleg vegyszermentes termelésből származó gyümölcsök egy részét.
Az adalékanyag-mentes és egyszerű, tiszta és praktikus befőzés módja a következő:
1. A befőttesüvegeket sima mosogatóvízzel alaposan elmossuk. (semmiféle hypóra és
sósavra stb. szükség nincs. Nem kell csírátlanítani az üvegeket!)
2. A letisztított és megmosott gyümölcsöket belehelyezzük az üvegekbe, óvatosan, de
alaposan megnyomkodva a tetejét, hogy minél több férjen (mivel befőzés közben
össze fog esni). Vízre és semmilyen egyéb adalékanyagra nincs szükség. Az üvegeket
sima gyümölcs- vagy zöldséglével is felönthetjük. Hagyjunk kb. 1-2 cm-t az üveg
tetejétől.
3. Jól, de nem túl erősen rácsavarjuk a szintén megtisztított, rozsda-, és sérülésmentes
fedőket.
4. Egy nagy, lehetőség szerint nem túl mély főzőedényt addig töltünk vízzel, hogy az
abban elhelyezendő üvegek nyaka a fedő alatt még szabadon maradjon. A fazekat
tűzhelyre tesszük és belehelyezzük az üvegeket. (szoktak újságpapírt tenni a fazék
aljára, ezzel megakadályozva az üvegek és a zománc sérülését)
5. A vizet felfőzzük és kb. fél órán át forrni hagyjuk.
6. Kikapcsoljuk a tűzhelyet és néhány óra múlva leellenőrizzük, hogy jól sikerült-e a
befőzés. Ha ellenőrzőkupakkal dolgoztunk (aminek a középső része bontás után
kidomborodik) és azt behúzta a vákuum, akkor az biztosan jó lesz. Ha sima kupakkal
dolgoztunk és a kupak nem túl erős csavarásra stabilan megmarad a helyén, akkor az
is jó lesz. Ha a befőzési idő vagy valamilyen egyéb ok miatt kételyünk van a sikerrel
kapcsolatban, nyugodtan forraljunk a vizen még egyszer (pótoljuk az előző főzés
során elpárolgott vizet.) Ez a dupla forralás dupla biztonságot ad, de idővel a
rutinszerzés során rá fogunk jönni arra, hogy nagyon kevés idő alatt és nagyon kevés
bajlódással könnyedén nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy akár zöldséget tehetünk el
ezzel a módszerrel.
A módszer előnyei:
1. A falra, tűzhelyre soha egyetlen csepp lekvár vagy gyümölcsdarab nem kerül.
2. Nagyon tiszta az eljárás. Mosogatnivaló sincs utána.
3. Gyors.
4. Cukor és semmi egyéb nem kell hozzá. Természetes.
További tippek:
1. Paradicsom elrakásakor először forrázzuk le a paradicsomot és szedjük le a héját, majd
helyezzük üvegekbe egyben vagy szeleteljük igény szereti darabkákra. A
paradicsomot télen sok ételféleséghez, többek között olaszos tésztákhoz használhatjuk.
A kisebb, sárga vagy piros körte alakú és koktél paradicsom héját nem kell
eltávolítani.
2. A lédús gyümölcsökhoz semennyi víz hozzáadása nem szükséges az üvegbe, de
esetleg alma, körte és más, kevésbé lédús termés elrakásakor tehetünk pici vizet a
biztosabb eredmény elérése érdekében (ugyanis ez a víz fogja tudni átadni a hőt az
üvegben lévő termésnek.) Gondos, figyelmes befőzésnél azonban még erre a vízre
sincs szükség.
3. Lekvár készítése ezzel a módszerrel kevésbé lehetséges, de ha érett a gyümölcs, pl.
sárgabarack, magától szétesik és lekvárszerű állagúvá válik majd, tehát pl. kenyérre
feltehető lesz télen.
4. A cseresznye, meggy, őszibarack (ezt hámozni kell), szilva sok levet enged a befőzés
során. Ne adjunk hozzá vizet, hogy a befőtt minél édesebb legyen. Az így nyert lé
meglepően ízletes és édes.
5. Ne felejtsünk el elrakni sárgadinnyét, padlizsánt, borsót, kukoricát sem! ☺
Kísérletezzen bátran és fejlessze tovább módszerünket! Régen celofánnal, szalicillel, olajjal,
nátrium-benzoáttal, hypóval, sósavval bajlódtunk, mire rájöttünk, hogy ezek csak feleslgeges
aggodalmak voltak. A fenti eljárással eltett gyümölcs, gyümölcslé (többek között must!) és
zöldség vagy zöldséglé rendkívül jól eláll.
A menny áldását kívánjuk kísérletezéseire!
Meglátja, sok örömben lesz része!
További kérdéseit küldje el az info@veganet.hu e-mailcímre...
:-)