Tafkó Birgut Creative Commons License 2011.03.04 0 0 9781

Szűkösebb és téli napokra gondolva érdemes feldolgozni a

nyári, lehetőleg vegyszermentes termelésből származó gyümölcsök egy részét.

 

Az adalékanyag-mentes és egyszerű, tiszta és praktikus befőzés módja a következő:

 

1. A befőttesüvegeket sima mosogatóvízzel alaposan elmossuk. (semmiféle hypóra és

sósavra stb. szükség nincs. Nem kell csírátlanítani az üvegeket!)

2. A letisztított és megmosott gyümölcsöket belehelyezzük az üvegekbe, óvatosan, de

alaposan megnyomkodva a tetejét, hogy minél több férjen (mivel befőzés közben

össze fog esni). Vízre és semmilyen egyéb adalékanyagra nincs szükség. Az üvegeket

sima gyümölcs- vagy zöldséglével is felönthetjük. Hagyjunk kb. 1-2 cm-t az üveg

tetejétől.

3. Jól, de nem túl erősen rácsavarjuk a szintén megtisztított, rozsda-, és sérülésmentes

fedőket.

4. Egy nagy, lehetőség szerint nem túl mély főzőedényt addig töltünk vízzel, hogy az

abban elhelyezendő üvegek nyaka a fedő alatt még szabadon maradjon. A fazekat

tűzhelyre tesszük és belehelyezzük az üvegeket. (szoktak újságpapírt tenni a fazék

aljára, ezzel megakadályozva az üvegek és a zománc sérülését)

5. A vizet felfőzzük és kb. fél órán át forrni hagyjuk.

6. Kikapcsoljuk a tűzhelyet és néhány óra múlva leellenőrizzük, hogy jól sikerült-e a

befőzés. Ha ellenőrzőkupakkal dolgoztunk (aminek a középső része bontás után

kidomborodik) és azt behúzta a vákuum, akkor az biztosan jó lesz. Ha sima kupakkal

dolgoztunk és a kupak nem túl erős csavarásra stabilan megmarad a helyén, akkor az

is jó lesz. Ha a befőzési idő vagy valamilyen egyéb ok miatt kételyünk van a sikerrel

kapcsolatban, nyugodtan forraljunk a vizen még egyszer (pótoljuk az előző főzés

során elpárolgott vizet.) Ez a dupla forralás dupla biztonságot ad, de idővel a

rutinszerzés során rá fogunk jönni arra, hogy nagyon kevés idő alatt és nagyon kevés

bajlódással könnyedén nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy akár zöldséget tehetünk el

ezzel a módszerrel.

 

A módszer előnyei:

 

1. A falra, tűzhelyre soha egyetlen csepp lekvár vagy gyümölcsdarab nem kerül.

2. Nagyon tiszta az eljárás. Mosogatnivaló sincs utána.

3. Gyors.

4. Cukor és semmi egyéb nem kell hozzá. Természetes.

További tippek:

1. Paradicsom elrakásakor először forrázzuk le a paradicsomot és szedjük le a héját, majd

helyezzük üvegekbe egyben vagy szeleteljük igény szereti darabkákra. A

paradicsomot télen sok ételféleséghez, többek között olaszos tésztákhoz használhatjuk.

A kisebb, sárga vagy piros körte alakú és koktél paradicsom héját nem kell

eltávolítani.

2. A lédús gyümölcsökhoz semennyi víz hozzáadása nem szükséges az üvegbe, de

esetleg alma, körte és más, kevésbé lédús termés elrakásakor tehetünk pici vizet a

biztosabb eredmény elérése érdekében (ugyanis ez a víz fogja tudni átadni a hőt az

üvegben lévő termésnek.) Gondos, figyelmes befőzésnél azonban még erre a vízre

sincs szükség.

3. Lekvár készítése ezzel a módszerrel kevésbé lehetséges, de ha érett a gyümölcs, pl.

sárgabarack, magától szétesik és lekvárszerű állagúvá válik majd, tehát pl. kenyérre

feltehető lesz télen.

4. A cseresznye, meggy, őszibarack (ezt hámozni kell), szilva sok levet enged a befőzés

során. Ne adjunk hozzá vizet, hogy a befőtt minél édesebb legyen. Az így nyert lé

meglepően ízletes és édes.

5. Ne felejtsünk el elrakni sárgadinnyét, padlizsánt, borsót, kukoricát sem! ☺

Kísérletezzen bátran és fejlessze tovább módszerünket! Régen celofánnal, szalicillel, olajjal,

nátrium-benzoáttal, hypóval, sósavval bajlódtunk, mire rájöttünk, hogy ezek csak feleslgeges

aggodalmak voltak. A fenti eljárással eltett gyümölcs, gyümölcslé (többek között must!) és

zöldség vagy zöldséglé rendkívül jól eláll.

 

A menny áldását kívánjuk kísérletezéseire!

Meglátja, sok örömben lesz része!

 

További kérdéseit küldje el az info@veganet.hu e-mailcímre...

:-)