Tukuljac Creative Commons License 2011.03.03 0 0 2208

Sziasztok!

Végigolvastam az egész topikot, az első hozzászólástól az utolsóig (mind a 2207 db-ot)! Rá is ment pár estém :-)

Tulajdonképpen már régóta szemezek ezzel a fajta EPS vagy Neopor zsalus (kinek ahogyan tetszik)rendszerrel és érdekelt olyanok véleménye róla akik már építettek ilyet illetve akik lakják már egy ideje. Sok kérdésemre a hozzászólásokat olvasva már azelőtt választ kaptam, hogy feltettem volna, de maradt még egypár, úgyhogy azokat leírnám a válaszotokat várva:

Elsőként:

Sokan írják, hogy belső válaszfalként, hőtárolóként ajánlják az ytongot vagy a mészhomok téglát. Elég laikus vagyok az építkezés terén, így meg tudja valaki világítani, hogy az ilyen vegyes falazatnál hogyan kötöm be a belső falakat a tartófalként funkcionáló, betonnal kiöntött zsalukhoz? Avagy egyszerűen csak mellé építem bekötés nélkül?

Továbbá:

Miért jobb ezekből a zsalukból építeni a pincét, mint sima zsalukőből? Mármint úgy értem, ha az úgysem lakószintként funkcionálna, hanem legfeljebb tároló illetve gépészeti helyiségként? A pinceszint feletti „födémet” úgyis leszigetelik nem? Akkor meg minek az oldalát is ilyen elemből építeni? A sima 40-es zsalukő azért jóval olcsóbb…

Van valakinek tapasztalata ilyen házban infrafűtéssel? Jó hatásfokkal lehet használni illetve nem drágább az üzemeltetése mint egy hagyományos rendszeré? Csak mert kiépíteni pofon egyszerű.

Egyelőre ennyi, majd még jövök a többivel, csak nem akarok túl sokat kérdezni egyszerre!