Köszönöm, legalább Te megtisztelsz, tudom, hogy ez nem kis fáradság. :) Szeretem a témákat körüljárni.
De érdekes, hoyg pont erre kérdezel rá. Ezt úgy értettem, hogy egy igaz vallásnak van egy Hagyománya, ami nem csupán az írásbeli hagyományt öleli fel, hanem annál jóval többet, mert egy vallás jóval több, mint egy tankönyv bebiflázása, mivel az egy életforma, egy nemzedékeken átívelő közösség, amely kismillió elemet tartalmaz az íráson kívül is. Ez az évezredes felhalmozott tapasztalat - amely a nagy világvallások esetében univerzális lelki alapokra épül, és nem pusztán egy szűk érdekcsoport elképzeléseire - az, aemly a hit forrása, amelynek az iratok is pusztán produktumai. Éppen ezért ha történetesen egy igazi vallást (és nem egy bulvárvallást) megfosztanának szent irataitól (akár az igaz keresztányságet a Bibliától), akkor se omlana össze a vallás és esnének bizonytalanságba az igaz hívők. Ugyanis a vallás lényegét, élő magját ez nem érinti, mert az elpusztíthatatlan, és ahogy annak idején is megszülte és bővítette saját szent iratait, ezt az iratok elveszítése után ismét meg tudja tenni a közös Hagyományból kiindulva. Sajnos a nyugati protestánsok tudatalatt elhintették, hoyg a Biblián kívül nem is létezik hit, de ez nem igaz, mert a Biblia is formálódott, bővült, a Biblia előtt is volt hit, és a hit válogatta össze magát a Biblia könyveit is. Meg lehet figyelni azt is, hogy ha valaki csupán csak az Írásra alapozva akar vallásos lenni, fittyet hányva a Hagypományra, az nem is fogja tudni helyesen értelmezni a vallást. A keresztányság esetében a protestáns (és főleg a még kevesebb hagyománnyal rendelkező neoprotestáns) írástudók azok, akik ezerféleképpen képesek értelmezni a Bibliát, míg az apostoli egyházak (ortodox, katolikus) képviselői az Bibliát évezredek óta ugyanúgy értelmezik. Köztük nem is biblikus különbségek vannak, hanem leginkább az eltérő kultúrából (nyugati-keleti) és szervezetből fakadóak.
De leszűkítve az "ugyanazon hit" azt jelenti, hogy ha megvan a közös évezredes Szent Hagyomány áthagyományozuása egy szakadásmentes vallási közösségben, akkor ha egykoron ez a Hagyomány válogatta össze a Bibliát, akkor az iratok elveszítése után ugyanez a töretlen Hagyomány ismét össze tudna állítani egy hasonló Bibliát.