Tényleg nagy gondban vagy, nem mondom :)
Az első cefréd próbáld úgy csinálni, hogy a lehető legkisebb mennyiségben. Ez lesz az első, nem kell tökéletesnek lennie: ebből adódóan, ha mégsem az, ne menjen kárba. Tehát fölösleges több száz litert készíteni egyszerre. A főződ kapacitásától függően azt javaslom csinálj egy főzésre valót. Azt mindenesetre figyelembe kell venned, hogy sose az üst 60-70%-át lehet csak megtölteni cefrével, mert habzik.
Öreg-muslica a 452. hozzászólásában leírta, hogy melyik gabonától mit várhatsz: a kukorica édes kukoricaízt ad, az árpa malátásat (vagy az egyszerűség kedvéért áztatott árpaízt), a búza meg elég jellegtelen, de van egy kis édeskés mellékíze, meg egy kis gabonás illata.
A múlkor említetted, hogy borba áztatott forgáccsal akarsz érlelni. Ez esetben azt javaslom koncentrálj az árpára, és a búzára, de használhatsz kukoricát is, csak ne sokat. Emellé 20%-nyi maláta (az olcsóbb fajta, az íze úgysem lesz benne a kész párlatban) , cukorosítónak. De ha szimpatikus a kukoricawhisky, akkor 80%-ban kukoricát használj (a másik 20% amúgyis a maláta).
Remélem segítettem.