suplatyi Creative Commons License 2011.02.25 0 0 1682

Akklimat

• Hazánkban a legvékonyabb szárú minősített szudánifű.
  • Jó termőképességű: 80-110 t/ha zöld- és 22-25 t/ha szárazanyag-termést ad.
  • Korai, jó bokrosodó- és sarjadzó-képességű, másodvetésre is alkalmas.
  • Kiváló szárazságtűrő-képességű.
  • Gyengébb talajadottságú területeken is jövedelmezően termeszthető.
  • Legeltetésre kiválóan alkalmas fajta, zöldszecska és - fonnyasztás után - szenázs is készíthető belőle.
  • Gondos szárítás mellett széna készítésre is alkalmas.
  • Szükség esetén szilázsként is felhasználható, de ilyenkor a szárazanyag-tartalmát növelni kell valamilyen tömegtakarmány hozzáadásával.
  • Betegségekkel szemben (kukorica csíkos mozaikvírus /MDMV/, Fusarium fajok, baktériumos levélfoltosság) toleráns.

Termesztéstechnológiai jellemzők

• Talaj-előkészítés:                     Jól előkészített vetőágyat és vetés utáni tömörítést igényel
  • Vetésidő:                                    12-13 °C talajhőmérsékletnél (április vége vagy május eleje)
  • Vetés mélysége.                       3-5 cm
  • Sortávolság:                               12,5 cm                                              25 cm
  • Vetéshez ajánlott mag:            26-30 mag/m                                    26-30 mag/m
  • Vetőmag szükséglet:               24-26 kg/ha                                        12-13 kg/ha
  • Optimális állománysűrűség: 1,6-1,8 millió csíra/ha                       800-900 ezer csíra/ha
  • Kiszerelési egység:                 1 ha/zsák                                             2 ha/zsák   

(1 800 000 csíra/zsák)    

Ezt a hibridet találtam a legalkalmasabbnak,állítólag vékonyabb szárú mint a többi,tehát gondolom könnyebb szárítani.

Jó drága lucernamag!Ha takarónövénynek lesz a zab jó a takarmányzab is nem kell vetőmag.

Elgondolkodhatsz tiszánt zab vetésén is szénának az is kiadós,én már etettem.

Előzmény: förike (1681)