Nem. A moonshine illegálisan előálított (elsősorban házi) szeszesital (általában whisky), főleg az amerikai szesztilalom idején volt jelentős a moonshine készítése. A moonshine holdfényt jelent, nevét valószínüleg úgy kapta, hogy az illegális szeszfőzők éjszaka a hold fényénél főzték párlataikat, hogy ne keltsenek feltűnést.
Az ilyen házi, elsősorban hamisítási módszerek örökölték a moonshine kifejezést. A whisky cukorból való erjesztését minden törvény tiltja, ugyanúgy meghatározott gabonákból kell készülnie, mint ahogy a pálinkának gyümölcsből, hozzáadott cukor, vagy tisztaszesz nélkül. Öreg-muslica (és az utólag általam) leírt receptek tipikus moonshine-ok. Gyors és egyszerű megoldások olcsón, mondhatni tökéletes hamisítványok, de nem valódiak.
A sour mash (magyarul savanyú cefre) alkalmazása: lényegében véve a cefre megfőzése után a cefremoslék egy részét a következő erjedő cefréhez adjuk, majd annak a kifőtt moslékjából ugyaúgy vissza a következő erjedő cefrébe, és így tovább... Whisky-nél backset-nek, rumnál dundernek hívják.
A savanyú moslék alkalmazását lehet csinálni a hivatalos módszereknél, és a moonshine-nál is, akár pálinkánál is lehetne, csak nem biztos hogy jót tenne neki (elég arra gondolni, mikor érződik egy bérfőzdés pálinkán, hogy a cefre főzés után nem lett kimosva az üst, és ugyanabban finomították az alszeszt)
Ha elfogadsz egy tanácsot tőlem:
Csinálj először egy egyszerű főzést. Próbálkozz 20-30 liter cefrével először, a hagyományos módon. A mennyiségek:
- minden egyes kiló gabonához 5 liter csapvízre lesz szükséged
- az egyszerre főzött gabonának a 20%-os mennyiségét használd a malátából elcukrosításra
1, Daráld meg a gabonát (ha kell)
2, Melegíts vizet kb. 80 C fokra. Amikor felfőtt, zárd el alatta a fűtést, és dobd bele a gabonát. Kavard el rendesen, tedd az üstre a fedőt. Gyakran nézz rá, kavargasd, nehogy odaégjen az alja.
3, Várj amíg a hőmérséklet 65 C fokra esik, ekkor add hozzá a darált malátát. Kavard el jól. 1-1,5 óráig lehetőleg tartsd 63-65 fok körül, náha kavargasd. Ha valamivel feljebb megy, semmi pánik, hagyd úgy, csak 70 C fok felé semmiképp ne menjen. Minden hőmérséklet mérés előtt alaposan kavard meg a cefrét!
4, Várd meg még kihűl, és add hozzá az élesztőt.
Egyenlőre idáig juss el, ne foglakozz savanyú cefrékkel, meg semmi mással, csak ezzel. Ez a legalapabb főzés, először ezt sajátítsd el. Ez csak az én tanácsom, mert ha most a legbonyorultabb módszerrel kezded, úgyis belebuksz, és elmegy a kedved az egésztől. Ha ez megvan, szólj, itt leszünk, segítünk.
Sok sikert hozzá