Az öregebb kacsák hamarabb kezdenek tojni. Nekem már január elején volt 3 tojás, aztán meg most a napokban 2. De ilyenkor még nem ül meg, csak "feleslegesen" tojik. ( Ha csak nem csapod hozzá valami más tojáshoz, és kelteted ki velük együtt.) Általában áprilisban kezdenek el intenzíven tojni, és ekkor már valószínü, hogy meg is kotlik. ( Lehet előbb is fog, ez időjárástól is függ)
Nekem kotlás alatt a gácsér ott volt a tojókkal, nem bántotta őket, nem is foglalkozott velük. Igaz, ő már sok éve végignézte hogyan kotlik a háreme. De ha bolond a gácsér, és nem haggya a kotlót, akkor feltétlen külön kell zárni, de csak azután, miután teljesen letojtak, és már elkezdtek megülni. Én kelés után azonnal különzártam a kotlóst és a kiskacsákat is. Én személy szerint egy nagyobb ketrecben tartottam 2 hétig őket, hogy nehogy elvigye valami ( macska, patkány, görény stb...), aztán kb 1.5 hónapos korukig voltak az annyukkal. De ez az őszi keltetésem volt. A tavaszinál a tojót nem fogom ilyen sokáig velük hagyni, mert mire teljesen lemegy róla a kotlás, az kb 1 hónap, és ez kiesést jelent a tojástermelésben.
Ha nem bántják egymást a tyúkkal, akkor maradhat ott is. Nekem gyöngytyúkokkal vannak, és nagyon jól megvannak.