Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.02.21 0 0 2713

"igy a kidobasra itelt +10C°-os levego tovabb kerul a talajregiszterbe, ahol idealis allapotban a belepo friss levego homerseklete peldaul -5C°, de a kifujt levego homerseklete mar nem +10C°, hanem csak -2C°"

A talajcső ház felőli végén 6 fokos levegő jön fel és mi 10 fokosat küldünk szembe,

és ha a cső távoli végén -5/-2 fok az arány (kondenzációs/jegesedési problémák?)

akor a csőben a két levegő között végig megvan az a 3-4 fokos hőlépcső, amivel a napi 50 filléres várható nyereséget számoltam. Ennyiért szerintem nem érdemes enyit dolgozni. Ráadásul a külső végen ott van a távozó büdös és a bejövő friss levegő elkülönítésének problémája is.

"Igy cserebe kivedjuk a lefagyast a hazban levo hocserelonel,"

A rekuperátor lefagyása nem-duplacsoves (tehát hagyományos) talajragiszterrel is meg van oldva, ezen a duplacsöves semmit nem javít.

Sőt, el tudok képzelni olyan talajregisztert, amelyet kizárólag rekuperátor fagymentesítés miatt létesít valaki, ebben az esetben a szokásos 30-40 méter helyett talán elég lenne 5-10 méter hosszúság is (nem számoltam utána), hiszen pl 4 fokos rekuperátor hőlépcső esetén még az is elég fagymentesítésre, ha a kinti -15 helyett -4 fokos levegő jön fel a föld alól.

Előzmény: peterch (2710)