Ahogy az azonos típusú Hammondok egyéni hangja is nagyon eltérő lehet, úgy a billentyűzete is.
Sokban függ a filcezés állapotától. Leginkább a billentyűk közepe alatt található fémhorgokra szegecselt kis filckockáktól (keycombs).
Ezek vezetik meg vízszintes elmozdulás ellen alulról a billentyűket. Természetesen mivel a lenyomásokkor súrlódik, szép lassan kopik is. Az újaknál előre számolhattak a kopással, úgyhogy szerintem azok kissé "bejáratósak" ami feszes, túl feszes billentyűzetet eredményez. Kíválóan megtapasztalható a kopás a fölső manuál 4. oktávjában, ugyanis ezenszokot mindenki a legtöbbet kavarni. Emiatt a filckockák széle itt a legkopottabb. Gyakran egymáshoz is koccanhatnak a billentyűk ami inkább esztétikai hiba. Érdemes ellenben összevetni az alsó manuál legfölső oktávjával, ami általában a legkevésbé igénybevett. Itt nem találkoztam lötyögős, kikopott billentyűzettel.
A leérkező és felérkező hosszanti filcszalag stop nem játszik különösebb szerepet a jáékban.
Fontos még a visszahúzó rugó, ami valójában egy acéllapocska. Annak a kismértékű előre-hátrahajtásával is változtatható a rugóerő, vagyis a billentyű fel-le irányú feszessége. Kivétel a háború előtti példányok. Azok még igényesebben, tekercsrugóval szereltek. A rugóban csavarszár van és a végén az anyacsavar húzásával vagyis a rugó összenyomásával lehet a billentyűfeszességet állítani. Már a nyegvenes évektől jól nyomonkövethető a Hammond B típusokon a folyamatos kismérvű módosítások nyoma, ami a gyártást hivatott egyszerűsíteni, olcsóbbá tenni. Kb. 8 helyen tudnám bemutatni.
- A szokásosnál keményebb billentyűzet lehet egy még keveset használt vagy frissen újrafilcezett változat. Erre hajaz a Fatar waterfallja.
- Az általánosan közepesen kopott a legjobb, amit hammondos el tud képzelni. Csak előnye van. Ehhez az A33-at tudom hasonlítani, ámbár az kissé lassúbb. Valószínűleg ilyesmihez érhettél.
- A kopottabb, kocogós billentyűzettel még szintén jókat lehet virgászni, de az oldalirányú kismértékű elmozdulások picit zavaró tényzőként hatnak. Érdemes a filckockákat lefúrni, újraszegecselni, vagy venni új keycombot és beszerelni. (van egy komplett dupla készletem:)
Egyetértek a Come Home to Hammond szlogennel. Halkan megjegyezném hogy a kevesebb, több. Ahogy nemrég bemutattam a hárommanuálos evolúcióját. Egyfolytában azon igyexik hogy minnél jobb B3 hangot csiholjon ki belőle és közben talán észre sem vette hogy immár többe van neki mint egy A100-as.