Ferig Creative Commons License 2011.02.18 0 0 9069

Valószínüleg meg fogsz lepődni azon, amit írok.  A bor egy olyan "kémiai közeg" ami minden körülmények között stabilitásra törekszik, állapotát  három tényező határozza meg; a nyomás (~légnyomás), a hőmérséklet és az összetétel.  

 

Ha ezek közül valamelyik megváltozik arra a bor is valamilyen módon reagálni fog. A 8 C-fokos pincében még stabil (világos, tiszta, jóízű) a borod, de amikor beviszed a lakásba  megváltozik a hőmérséklete (18-22 C-fok), erre a bor, mint kémiai közeg regálni fog, persze csak akkor, ha tud (pl. újból elkezd forrni, ha sok a maradékcukor , vagy más kémiai reakció játszódik le benne).

 

Természetesen ez fordítva is igaz, ha magasabb hőmérsékletről hideg helyre viszed, kiválhatnak belőle olyan komponensek, amiket a csökkenő hőmérséklet miatt már nem tud oldatban tartani.

 

A nyomásnak ebben a folyamatban elhanyagolható szerepe van, hiszen majdnem állandónak tekinthető.

 

A bor összetétele  (cukortartalma, savtartalma, alkoholtartalma, egyéb összetevői) ellenben fontos tényező(k) a bor stabilitását illetően.

 

Tehát én azt gondolom, hogy a borod 20-22 C-fokon, összetétele okán nem stabil állapotú. 

 

 

 

Előzmény: kertmanó (9060)