Valószínüleg meg fogsz lepődni azon, amit írok. A bor egy olyan "kémiai közeg" ami minden körülmények között stabilitásra törekszik, állapotát három tényező határozza meg; a nyomás (~légnyomás), a hőmérséklet és az összetétel.
Ha ezek közül valamelyik megváltozik arra a bor is valamilyen módon reagálni fog. A 8 C-fokos pincében még stabil (világos, tiszta, jóízű) a borod, de amikor beviszed a lakásba megváltozik a hőmérséklete (18-22 C-fok), erre a bor, mint kémiai közeg regálni fog, persze csak akkor, ha tud (pl. újból elkezd forrni, ha sok a maradékcukor , vagy más kémiai reakció játszódik le benne).
Természetesen ez fordítva is igaz, ha magasabb hőmérsékletről hideg helyre viszed, kiválhatnak belőle olyan komponensek, amiket a csökkenő hőmérséklet miatt már nem tud oldatban tartani.
A nyomásnak ebben a folyamatban elhanyagolható szerepe van, hiszen majdnem állandónak tekinthető.
A bor összetétele (cukortartalma, savtartalma, alkoholtartalma, egyéb összetevői) ellenben fontos tényező(k) a bor stabilitását illetően.
Tehát én azt gondolom, hogy a borod 20-22 C-fokon, összetétele okán nem stabil állapotú.