frimi Creative Commons License 2011.02.16 0 0 564

Magam új vagyok a homeopátia témakörben (alkalmazásban meg abszolút a startvonalon állok) és a közelmúltban megpróbáltam tájékozódni. Amúgy vegyész a tanult képzettségem, akut bajjal (pollen allergia) is küszködöm hosszú idő óta, és azt sem mondhatnám, hogy bajaimat nem gyógyították eddig - vagy legalábbis nem tartották karban - azok az anyagok, amiket gyógyszereknek nevezünk.

Irodalmi támpontokat kaptam az ismerkedéshez, más dolgokat is olvasgattam és gyógyszerésszel is eszmecserét folytattam. Az az igazság, hogy szerzett ismereteim nem győztek meg a hatékonyságról.

Amiben "helyből" kételkedem, a bődületes hígítási mérték. Nem tudom, hogy kinek mit mond pl. a 10 a 10-ediken hígítás - ami egyébként nem is tekinthető szélsőségesnek, hiszen van itt szó akár a 10 az 50-edikről is - de valójában ez pl. azt jelenti, hogy 1 gramm anyagot 10000 köbméterben(!!!) hígítanánk fel - ha lenne ekkora tartályunk! És feltételezzük, ohgy a hígítás homogén eloszlást eredményezett. (Tudom, hogy ekkora tartály nem áll rendelkezésre és nagyon nehéz is lenne a ghomogén eloszlást biztosítani. Itt a "lépcsözetes" hígítási módszert alkalmazzák.) És ebből veszünk ki valamennyit - mondjuk pár millilitert -, hogy azt bevéve gyógyítsuk magunkat.

Nem tudom, hogy átgondolta-e valaki, hogy egy gyógyszer - mondjuk a nálam nagyon is bevált Algopyrin - esetében 1 db. tabletta 500 mg, azaz 0,5 gramm hatóanyagot tartalmaz. Vagy a Voltaren Dolo 12,5 mg-ot.

És abba is, hogy vajon az Algopyrin a fenti  hígításban - azaz 2 db. tabletta - milyen hatást fejtene ki? Materiálisan? Mert amúgy szerintem ilyen koncentrációban már a Jóistenhez intézett ima is hatásosabb lehet...