Kiragadtam pár általad írt mondatot és Nemo válaszát erre,plusz az én véleményemet,mely a tiéddel egyezik:
"tetten érhető az a szándék, mely szerint nem azt kell komolyan venni amit Jézus mondott, hanem csak azt ahogy az adott kultúrtörténeti érvrendszerben ezt ellehet fogadni. Mi ez, ha nem a jézusi szavainak semmibe vétele és kiforgatása?" - Nem kiforgatása, hanem visszahelyezése abba a kulturális környezetbe, amelyben az elhangzott.
Vándorlós,neked adok igazat,mert a gond csak az Nemo állításával,hogy Jézus nem követte az akkori kulturális környezetet,hiszen teljesen más eszmét hozott. Ezért is ölték meg.
Jézus pedig emberségére nézve zsidó volt, az Ószövetség képi világában mozgott, ismerte az Írást, és fel is használta prédikációiban.
Olyan zsidó volt,aki kereszténnyé vált,nem tartotta a zsidó szokásokat,a zsidók őt nem is ismerik el,nem hiába csak az Ószövetséget tartják fontosnak, az Írást pedig átformálta és kiegészítette,mivel ő a szeretetet jött betölteni és nem a fogat-fogért törvényt.
Keresztelő János Illés szellemével és erejével fog járni, mert tudta, hogy olvasói ebből éppen Elizeusra fognak gondolni, aki szintén azt kérte, hogy legyen őrajta az Illésben lévő szellem kettős mértéke. Te afféle gúlabillegetésnek csúfolod magyarázatomat, de akkor a tiéd a kör négyszögesítése.
Vándorlós,veled értek egyet.
Az akkori emberek ilyen logikával tudtak volna gondolkodni,hogy ha K. János Illés szellemével fog járni,akkor Eléziusra fognak gondolni,aki szintén Illésben lévő szellem kettős mértéke….és ahhhhh….mi van?Már el is vesztettem a fonalat.Maradjunk annyiban,h egyszerű emberek voltak.
"Ez amolyan "Freudi elszólás", hiszen Jézus tanítása is keletről indult el, vagy Jeruzsálem, Bethlen nem keleten van?" - Dehogy freudi elszólás: ellenkezőleg, a tiéd a mondvacsinált ürügyekbe kapaszkodó gyerekes ellenkezés, mikor érdemi cáfolatot nem tudsz adni. Arra nem is próbálsz meg érveket szolgáltatni, hogy a mai kereszténység távolabb áll Jézus tanításától, mint a szokásos értelemben úgynevezett keleti vallások (buddhizmus, hinduizmus, satöbbi).
És ebben hol van Nemo érve arra nézve,h neked nincs igazad? Ez rólad egy vélemény,de hol a cáfolat Nemotól?
Senkit nem bántottam alaptalanul, és soha nem kezdtem én a hiriget.
Ezt én cáfolnám,ha visszaolvassátok,akkor kiderül,hogy sajnos ő kezdte,még mondtam is neki,hogy ezt nem kéne és várom az udvariasságot,a válasza az volt,hogy nem adja meg.