regpont Creative Commons License 2011.02.14 0 0 9028

lekvár

nem próbáltam, félek hogy a héját is kiszűrné, pedig attól van olyan jó "mazsolás" íze. delaváriból is nagyon finom szőlődzsem lett, hasonló, egyenként magozásos technikával ... ha valaki tud egy jó módszert a magok (és csak a magok) elválasztására, az szóljon! próbáltunk szőlőt (mustot) és fügét összefőzni többen is, minden próbálkozás sikertelen lett, úgy tűnik hogy ez a két gyümölcs nem jó együtt. viszont a mustkrém (must + alma-körte) és a füge + meggy (zselés) keverék nagyon jók lettek, a füge isteni kis pálinkával hagyományos módon is, valamint a zselés füge + narancs is bejött.

peronoszpóra

tavaly mindenütt volt, a szőlőskertek királynőjét és a hamburgi muskotályt is elvitte a peronoszpóra, viszont a delavárinak "csak" a 2/3-a ment el, igazolva hogy ellenállóbb fajta.

fügebor

tavaly előtt próbálkoztam ezzel is, dupla hibát vétettem: sörrel indítottam az erjedést, valamint tűző napra tettem a pet-palackokban a masszát. eredmény: ecetesedés, hordóval együtt kellett kidobni :-(

metszés

körkérdés: ki mikor metsz? én úgy 2 héten belül gondoltam (dél-alföld, kevés tőke), amikor már "szőrösödnek" a rügyek.

Előzmény: Csernethfay (9022)