Egyetértek veled abban amit mondassz, és ahogy mondtad nincsenek kőbe vésve a százalékok. De ne feledjük, hogy mi nem ipari mértékben, gépesítve gyártjuk az italokat, így nem mindig sikerül minden egyformára, sem a cefrét, sem a lefőzést tekintve. Ipari lepárlóknál és "futószalagon legyártott" cefrénél talán lehet kőbe vésett számokra támaszkodni.
A pálinkánál is meg vannak adva bizonyos számok, de ahogy az értelmesebb főzők is mondják, a párlatrész elválasztást nem lehet elméletben elsajátítani. Rutin kell hozzá, és az olyanok, akik gyakran dolgoznak különbőző cefrékkel, tudják hogy a gyakorlat és az elmélet gyakorta óriási eltérést mutat. Egy idősebb cefrénél például az előpárlat mennyisége jelentősen megnövekszik, még egy fiatalnál alig-alig van. Ezért kóstolni kell, nem pedig a számokat szigorúan betartani.
Én pálinkánál is mindig kóstolok, csak akkor engedem középpárlatba a kifolyó szeszt, ha az csípős íz már alig érződik, ez a középpárlattal vegyülve kellemes aromákat fog felszabadítani. Ugyanígy az utópárlattal, addig engedem amíg nem jelentkezik ízbéli elváltozás. A mostani whisky-met is valahogy így csináltam, mert már jóval 72% felett megszűnt a csípős íz, és nem akartam kiönteni azt ami lehetne középpárlatba is. Gondoltam, hogyha valami félremegy majd leközelebb úgy csinálom. De végülis így is elégedett vagyok, az italnak erős kukorica íze van, más káros ízhatások nélkül.
A kozmaolaj szűrésről:
Na ez az amit sose értettem. A pálinkafórumon mindenki elszántan ragaszkodik hozzá, hogy az kell, viszont szerintem teljesen fölösleges. Rengeteg gondom volt régen az opálosodással, főleg amikor túl akartam lépni a hagyományos "rettenetes" pálinkákon, és 50% alá menni. Végül csináltam egy Szőllősy-szűrűt, hátha majd azzal. 50% alatt ugyanúgy opálos lett... Most csak porosodik, mert semmire nem használom. Tudtommal eleve nem kozmaolaj szűrésre használják, másrészt ahogy a neve is mutatja magyar találmány, úgyhogy valószínű máshol nem is igazán ismerik, mégis tudnak 50% alatt is tiszta szeszesitalt készíteni.
Eleve lehetetlen lekanalazni róla az olajat, mert így még annál is nagyobb a veszteség, minthogy szűk vágással készítjük az italt, és kevesebb a szíve. A tiszta ital titka a hőmérsékletben és a jó lefőzésben van. És ha mégis opálossá válik, elég akkor szűrni. A szeszfőzdék mind palackozás előtt szűrnek, így ha valamelyik ital opálos lenne, akkor az megszűntethető.
Biztos vagyok benne hogy ezeket te is tudod, a fenti sorokat inkább Lelkes-kezdőnek szánnám. Egyszóval a kóstolás a titka mindennek. A nagy főzdékben csak számítógépeket programoznak számok alapján, ott aztán nem kell nagy tehetség szétválasztani azt, amit a gép gyakorlatilag már megtett helyettünk. Mindenkinek ki kell ismernie a saját főzőjét, és figyelembe venni hogy a cefrék nem mindig egyformán sikerülnek.