öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.12 0 1 398

Bövebben a Brandy-módszerröl…….

Ez egy módszer és nem egy recept.  Tehát a számok és százalékok nincsenek “ köbe vésve “.

Abban különbözik talán legjobban a Pálinka-módszertöl, hogy ahelyett hogy megoldaná a problémát inkább elegánsan kikerüli.

Mit értek ez alatt ?

A pálinka ellenségei  -  én nem tartozom közéjük , mert szeretem a jó magyar pálinkát –

szóval  a pálinka ellenségei azt mondják, hogy a pálinkába minden bele van fözve kezdve az éppen már megihatótól egészen az éppen még megihatóig.  Ez persze nem igaz.

De az közel jár az igazsághoz, hogy a lepárlási módszer határozza meg a terméket.

Ezzel szemben a Brandy-módszernél a termék határozza meg milyen technikát alkalmazunk.

Tehát rugalmasabb ;a vágások ami a konyaknál  72% és 50%  az a bourbonnál 80% és 65%,

de mindkettö Brandy-módszerrel készült.

Egy másik példa :

Mindenki tudja ( legalábbis remélem ) , hogy minden cefre tartalmaz kozmaolajakat, de senki nem hallott róla és nem is fog, hogy a whiskey, rum stb. gyárak hogyan oldják meg ezt a problémát.  Sehogy…. Egyszerüen elkerülik. Elkerülik azzal , hogy a párlatból csak azt veszik ki ami kell nekik, a rázósabb dolgokat benne hagyják a fejébe és farkában és késöbb újrafözik és megint csak a javát veszik ki. Nem használnak semmiféle kozma-olaj szüröt.

Tehát egy hegyet meg is lehet mászni és meg is lehet kerülni. Egy problémát le is lehet küzdeni és el is lehet kerülni.

Hogy pl. egyik whiskey mitöl különbözik a másiktól nem csak cefrétöl függ, hanem a vágások finomságától és idözitésétöl is. Ha szivét korábban kezdjük és korábban fejezzük be ezt korai

vágásúnak  nevezzük, ha késöbb kezdjük és késöbb fejazzük be ezt nevezzük kései vágásúnak.

A két whiskey nagyon különbözö lesz.

Ha a szívét késöbb kezdjük és hamarabb fejezzük be, ezt szük vágásúnak nevezzük, tehát a szívének is a javát vesszük ki. Ezzel  készülnek az un. premium whiskey-k, rumok, vodkák stb.

Tehát ha Brandy-módszer terminologiával akarnánk definiálni a Magyar pálinkát akkor így hangzana:  a pálinka egy a szokásosnál jóval szélesebb vágású gyümölcs párlat.

Az ENSZ WHO 1994-es statisztikája szerint a világon készülö tömény italok 92%-a Brandy-módszerrel készül. A jó hír hogy a pálinkánk sincs egyedül ( ez rossz hír azoknak akik azt hitték a pálinka egyedülálló ). Pontosan a Magyar pálinka módszerrel készül :

Grappa- Olaszország

Marc- Franciaország

Arrack –India

Saut-Kína

Shochu-Japán

Mezcal-Mexiko ( csak az ismertebbek )

Visszatérve a Brandy-módszerre : általánosságban az arányok így alakulnak a második(vagy harmadik ) lepárlásnál ha alefolyt mennyiséget vesszük 100%-nak :

Rézeleje  3%

Feje 15-18%

Szíve  45-55%

Farka  25-35%

A farka általában közel kétszerese a fejének, de amint mondtam sok mindentöl függ.

Kicsit hosszúra nyúlt de remélem kicsit világosabbátudtam tenni.

Sok sikert,

ö-m

Egyébbként Kormoss’  is feszegette ezt a témát a Pálinka Fórumon korábban.

# 44849 és # 44871 hozzászólásában

Előzmény: Lelkes-kezdő (389)