Nem jó hír……
Az élesztö mennyiséget nem irtad. Én ennyi cefrét kb. 5-6 csapott evökanál élesztövel kezdenék és csak a második nap után tenném fel a kotyogót, mivel az elsö nap többnyire csak szaporodnak és ehhez levegö kell. A borral ellentétben úgy tapasztaltam, hogy a cefrénél fontosabb az élesztö mennyisége a minöséggel szemben, szóval kenyér-élesztöt használok.
A következöt csinálnám ( ajánlom ) :
Vegyél ki 5-6 L cefrét egy kb 10L –es edénybe és tartsd meleg helyen mondjuk a konyhában a kályha közelében (~ 25 C ). Tegyél 1 csapott ek. élesztöt ¼ L langyos vízbe. Amikor feoldódott lassan forrald fel és fözd szét még 15 percig anélkül hogy odaégjen. Tedd félre hülni. Mikor kihült tegyél egy széttört Multi-Vitamin tablettát bele
( B-vitaminok a fontosabbak ) és egy fél nagy citrom levét. Ezeket keverd bele a cefrébe.
Próbálj minél több levegöt is belekeverni. Ha ez megvan szórj egy másik evökanál élesztöt a tetejére és csak kb. 6 óra mulva keverd meg elöször. Ennek másnap illene hevesen forrnia. 24-36 óra múlva keverd hozzá az eredeti cefréhez. Egyébbként ezt hívják élesztö-bombának. A következö cefrét akár eleve így kezdjed és élesztöt is sporolsz vele.
A hordót ha tudod tekerd körbe valami zsákfélével, az is segit. Az erjedés hötermelö folyamat, próbálj minél többet megörizni belöle.
Remélem segít.
ö-m
Hányszor fözted ki a vodkát ?