Nem akarom Kormoss’t ismételni, nekem is az a véleményem az ízekkel kapcsolatban.
Természetesen lehet whiskey-t fözni vele, de :
a) akinek két lepárlója van az a whiskeyt, rumot , brandyt , pálinkát stb. az üstben fözi, a vodkát és gint az oszloppal
b) akinek csak oszlopa van az két dolgot tehet :
- vagy csinál egy könnyen cserélhetö fejet az elsö fözéshez és csak a második fözéshez használja az oszlopot.
- vagy kiveszi a porcelán gyöngyöket az elsö fözéshez.
c) Egymenetben párolja le az egészet a lehetö leglassabban. A vágások a következöen
alakulnak : a rézeleje és a 80% közötti rész a feje
a 80% és 65% közötti rész a szíve ( ez lesz a whisky a lehigitás után)
a 65% és 50% közötti rész a farka
a 50% és 20% közötti rész a “ másod-cefre “
20% -nál megállunk a fözéssel.
Ha egy új felöntésre elegendö feje és farka összegyült ezeket felöntjük és a
fentihez hasonlóan kifözzük. A másod-cefrét hozzáöntjük a következö
cefréhez és azzal fözzük ki. Ezzel a módszerrel 100 L cefréböl kb. 11-11.5L
45%-os whiskyre számithatsz. A minöség a-b-c sorrendben csökken.
Az emberek 90 %-a a kukorica és a gabonák íze miatt iszik whiskey-t , a 10% azért mert sznob.
Sok sikert,
ö-m
Egy példa a cserélhetö fejre ( stripping head ) :
![](https://img.index.hu/imgfrm/5/2/8/7/THM_0008635287.jpg)