öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.09 0 0 372

Nem akarom Kormoss’t ismételni, nekem is az a véleményem az ízekkel kapcsolatban.

 

Természetesen lehet whiskey-t fözni vele, de :

a)      akinek két lepárlója van az a whiskeyt, rumot , brandyt , pálinkát stb. az üstben fözi, a vodkát és gint az oszloppal

 

b)      akinek csak oszlopa van az két dolgot tehet :

 

-         vagy csinál egy könnyen cserélhetö fejet az elsö fözéshez és csak a második fözéshez használja az oszlopot.

-         vagy kiveszi a porcelán gyöngyöket az elsö fözéshez.

c)      Egymenetben párolja le az egészet a lehetö leglassabban. A vágások a következöen    

alakulnak : a rézeleje és a 80% közötti rész a feje

                   a 80% és 65% közötti rész a szíve ( ez lesz a whisky a lehigitás után)

                   a 65%  és 50% közötti rész a farka

                   a 50%  és 20% közötti rész a “ másod-cefre “

                      20% -nál megállunk a fözéssel.

 

                Ha egy új felöntésre elegendö feje és farka összegyült ezeket felöntjük és a                                

                fentihez  hasonlóan kifözzük. A másod-cefrét hozzáöntjük a következö     

                cefréhez   és azzal fözzük ki. Ezzel a módszerrel 100 L cefréböl kb. 11-11.5L

                45%-os whiskyre számithatsz.   A minöség  a-b-c sorrendben csökken.

 

 

Az emberek 90 %-a a kukorica és a gabonák íze miatt iszik whiskey-t , a 10% azért mert sznob.

 

Sok sikert,

ö-m

 

Egy példa a cserélhetö fejre ( stripping head ) :

 

 

 

 

Előzmény: pam-pi (368)