ösztöke Creative Commons License 2011.02.09 0 0 2489

Barátom,

Én nem függök a te tekintélyeidtől és azok szabályzatától, az afféle keresztény "Talmud"-tól, tőlem akármit is mondhattok, szabad vagyok Krisztusban az elvárásaitoktól, rendszabályaitoktól, mert nem ember (tekintély), hanem Isten vezet, és valóban nevetséges, hogy ti mennyire függtök emberektől, az írástudók és farizeusok kovászától, atyaitok rendeleteitől, a "ne fogd" meg, "ne illesd" szabályoktól, amik e-világ elemeinek tanítása. Persze, Pál szólt erről a Kol. levélben bőven. pl. angyalok tisztelése, alázatoskodás, látomások után indulás, akik ezekkel akarják a pálmát elvenni, akik megítélnének szombat, újhold és ünnep dolgában. stb.

Felekezethez, azaz szektához meg nem tartozom, ezt többször leírtam (ez nem jelenit azt, h nincsenek testvéreim Krisztusban, márha a "magánzó" gúnyolódás azt akarná sugallni, hogy nincs testvérem).

Amit írtam meg a kovásztalan kenyerek ünnepére írtam, hogy hogyan készíthet kovásztalan kenyeret erre a 7 napos ünnepre, aki akar (oda is írtam, hogy nem neked, hogy ne rágódj rajta, de úgy látom most ez az aktuális gumicsont) és nem az Úr vacsorára (ami nem ugyanaz, mint a ti eukari-micsodátok, köze sincs hozzá), és miért ne lehetne a kovásztalan kenyeret búza, VAGY keverten rozs és búza lisztből készített kenyérből csinálni? Az Úr törvényében (*) bizony nincs meghatározva, hogy csak búza lisztből lehet, hanem a lényege, hogy kovász nélkül legyen, mert ez kiábrázolja az életünket, hogy abból is minden kovászt, azaz bűnt vessünk ki. Krisztus teste is bűn, azaz kovász nélkül áldoztatott meg egyszer s mindenkorra, amivel örök engesztelést szerzett az Atyánál, az Istennél. Tehát a lényeg az, hogy kovásztalan, azaz bűntelen legyen, amit eszünk, mert Krisztus megtöretett teste is az volt, ezt ábrázolja ki a kovásztalanság. Erről a lényegről szeretné mindenféle "ne fogd" meg "ne illesd", "ne így, hanem úgy" szabályokkal, mint a liszt fajtája elterelni a ti felekezetetek (szektátok) a figyelmet, írástudóitok és zsinataitok által. Engem az ilyesmi nem köt, tényleg, rajtam hiába is kérnéd számon azok határozatait, mellesleg hiába is kémleled Krisztusban lévő szabadságomat, nem fogok semmiben neked engedni (Gal 2,4)

*

2Móz 12,15 Hét napig egyetek kovásztalan kenyeret; még az első napon takarítsátok el a kovászt házaitokból, mert valaki kovászost ejéndik az első naptól fogva a hetedik napig, az olyan lélek irtassék ki Izráelből.

2Móz 12,17 Megtartsátok a kovásztalan kenyér innepét; mert azon a napon hoztam ki a ti seregeiteket Égyiptom földéről; tartsátok meg hát e napot nemzetségről nemzetségre, örök rendtartás szerint.

Csel 20,6 Mi pedig a kovásztalan kenyerek napjai után kievezénk Filippiből, és menénk ő hozzájok Troásba öt nap alatt; hol hét napot tölténk.

1Kor 5,8 Azért ne régi kovászszal ünnepeljünk, sem rosszaságnak és gonoszságnak kovászával, hanem tisztaságnak és igazságnak kovásztalanságában.

Csá

Előzmény: R.Katolikus (2486)