öreg-muslica Creative Commons License 2011.02.09 0 0 366

Jó minöségü whisky-t könnyebb csinálni mint egy markát utánozni. A gyors érleléssel bizony nagyon könnyen közel azonos minöségüt lehet késziteni a gyári whiskey-khez.

Nem napok alatt, de hetek alatt. Vak próbával legfeljebb egy a tízböl tudja megmondani a különbséget.

Persze nem az elsönél, de 3-4 után már érezni fogod hogy közel vagy. Szóval azt mondom igenis lehet minöségi italt késziteni ami felveszi a versenyt a profikkal.

 

Véleményem szerint három fontos követelménynek kell eleget tenned, hogy jó whiskey-t tudjál késziteni :

 

a)      A lepárló üst ( nem oszlop ) képes legyen  90% körüli szesz lepárlására a második

lepárlásnál. Ezzel  könnyen meg tudod csinálni a whiskey-re jellemzö vágásokat.

( 80%, 65%, 50% 20% )

Már megint kilyukadtunk a thumpernél.

 

b)      Több generációs  savanyú cefrét ( “ sour mash “) használsz, tehát mindig 30-40%      backset-tel kezded az új cefrét.

c)       A (gyors)érlelésnél nem viszel semmit túlzásba. Tartod a 50-100 négyzetcentiméter/ liter körüli arányt.

 

Ha a fentieket betartod csak valami szarvas-hiba tudja elrontani a jó whiszkidet.

 

ö-m

 

Előzmény: Törölt nick (365)