Jó minöségü whisky-t könnyebb csinálni mint egy markát utánozni. A gyors érleléssel bizony nagyon könnyen közel azonos minöségüt lehet késziteni a gyári whiskey-khez.
Nem napok alatt, de hetek alatt. Vak próbával legfeljebb egy a tízböl tudja megmondani a különbséget.
Persze nem az elsönél, de 3-4 után már érezni fogod hogy közel vagy. Szóval azt mondom igenis lehet minöségi italt késziteni ami felveszi a versenyt a profikkal.
Véleményem szerint három fontos követelménynek kell eleget tenned, hogy jó whiskey-t tudjál késziteni :
a) A lepárló üst ( nem oszlop ) képes legyen 90% körüli szesz lepárlására a második
lepárlásnál. Ezzel könnyen meg tudod csinálni a whiskey-re jellemzö vágásokat.
( 80%, 65%, 50% 20% )
Már megint kilyukadtunk a thumpernél.
b) Több generációs savanyú cefrét ( “ sour mash “) használsz, tehát mindig 30-40% backset-tel kezded az új cefrét.
c) A (gyors)érlelésnél nem viszel semmit túlzásba. Tartod a 50-100 négyzetcentiméter/ liter körüli arányt.
Ha a fentieket betartod csak valami szarvas-hiba tudja elrontani a jó whiszkidet.
ö-m