Sziasztok!
Régebben volt már néhány kérdésem, azóta is rendszeresen olvasom a fórumot, és
néhány kérdésemre még nem találtam választ:
1. A csőrendszer mely szakaszait kell vagy érdemes hőszigetelni? A teljes rendszer fűtött térben lesz.
Az egyértelmű.,hogy az elszívó ág rekuperátor előtti részét nem kell, mert ott minden esetben megegyezik
a levegő hőmérséklete a benti levegőével. Mindenki spiro csövekről ír, azokat kívűlről szigetelitek? Ha igen,
mivel?
2. Magam csinálnám a rendszert (az itthoni árak igen furcsák, a Tywent rekuperátora itthon 320 nettó,
a lengyeleknél 207 bruttó). A rendszer lelkéről (motorjáról), a ventillátorról nagy kevés szó esik.
Milyen radiális ventillátort tudnátok ajánlani, ami DC vagy EC, halk, min. 4-500 m3/óra levegőt tud,
megbízható és keveset eszik? Az ár nem lényeges. Papst-ot néztem, de ami jó lenne, itthon nincs,
külföldről kellene rendelni.
3. A csővezetékeket a felső sarkokban vezetném el és gipszkartonnal bedobozolnám. Érdemes rugalmassan a
falhoz rögzíteni (áttöréseknél úgy lesz), vagy elég a Hilti pánt? Poliuretán vagy poliészter szivacsra gondoltam, azok a hő- és hangszigetelést is megoldanák.
4. A falon lévő kifuvó és beszívó nyílást milyen messze kell tenni egymástól?
5. Lemezes rekuperátorban gondolkodom, mert a rendelkezésre álló össz tér 160(h)x130(m)x80(sz) cm.
Lexán vagy alumínium lemezek. Milyen lemeztávolságot lenne érdemes választani? 5mm?
Ilyen méretű helyen nem tudnám függőlegesre állítva betenni a rekuperátort.
Az segítene, ha élükre állítanám a lemezeket? Persze némi lejtéssel megtámogatva.
A kondenzvizet hogy kell a lefolyóba vezetni, hogy a nyomás ne befolyásolja a szifont?
6. Milyen szűrőket használtok? Nem a konkrét típusra vagyok kíváncsi, hanem a fajtájára (pl. G4, F7).