Jolida Creative Commons License 2011.01.30 0 0 200

Lassan blogot indíthatnék, mert többnyire csak én írok ide érdemit. :-)

 

Kivettem a fagyasztóból .... ezt csak Spaci kedvéért írtam így, mivel pénteken tettem be. :-)

 

Rám mosolygott egy szép hatvan dekás tokhal (lehetne kecsege is) a C.rában, úgyhogy beleszerettem és elhoztam. Ez az ideális nagyság, felette (kiló, másfél kiló) már sanszos a zsírosodás.

 

Lefagyasztottam (másfél napot nem áll el a sima hűtőben), szombat este kiraktam a normál hűtőtérbe, reggelre pont kiengedett. Forrásban levő sós vízben egy percig lóbáltam, majd hideg vizes zuhany. Így szépen le lehetett húzni a bőrét. A gerinchúrt nem húztam ki, csak elvágtam a feje mögött.

 

Egy nagy sűrített paradicsom konzervet bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, fél citrom levével összekevertem és rákentem a halra. Így állt fél órát.

 

Egy fél édes köményt, két szál újhagymát, három gerezd fokhagymát és egy vérnarancsot (az eredeti recept citrommal van, de az ment bele már elég) felvágtam, betömködtem a hasába, raktam köré még édes köményt, rácsavartam egy fél narancsot, egy deci bort (lusta voltam fehéret bontani, úgyhogy valami chilei asztal alatti), negyven perce ment be (némi vajjal a hátán) az előre melegített sütőbe.

 

Amíg sült, elkészült a köret. Egy csomag spárga (sajnos mirelit, mivel ilyenkor nincs szezon) előfőzve, vajon, kevés borssal megpárolva, besamel mártás (citromlével dúsítva!) rálöttyintve, kis kupac rizs mellé.

 

Utána némi villányi veres, mivel a fehéret nem kultiválom. :-)