wwonka Creative Commons License 2011.01.28 0 0 2580

"Ráadásul a szükséges vízmennyiségnek csak kis töredéke csapódik ki a kimenő oldalon (lásd előző fejtegetésemet), tehát más vízzel kell kipótolni, akkor meg minek erőlködni a kondenzátummal..."

a téli középhőmérséklet itthon +2 fok, ezért szerintem ne is számoljunk a kristálykénti kilökődésével a víznek, csak statisztikai számok alapján nézzük a dolgot:

+ 2 foknál  a jó rekuperátorod kb 6 fokos levegőt fúj ki, aminek a víztartalma 7.3g

a lakásod 21 fokos, 60%-os páratartammal, ami 11g/m3

a kondenzátumként felfogott víz súlya 100m3-nél 370g/ óra

Szerintem ez nem elhanyagolható mennyiség, mert ha visszatáplálod ezt a vízmennyiséget, akkor kintről belépő 50%-os páratartalmú +2 fokos levegőd (az 50% téli átlagot csak írtam, nem találtam adatot) kb 2.5g/m3 vizet tartalmaz, ami 21 fokon már csak 12,5%os páratartalmú levegő.

Ha a kondenzátumot is visszanyered, akkor ez  34%-os páratartalmú levegőnek felel meg, ami már sokkal jobban hangzik, mert bent kevesebbet kell párásítanod.

Nekem nem is az évi 2534Ft ultrahangos párásító költség fáj, hanem az, hogy van 4 befúvási pont és ezek minegyikére kellene egy-egy, mert éjjel csukva vannak a háló ajtók.

Nekem egyszerűbb lenne egy központi párásítás.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2578)