Tudom, hogy a keresztáramú hőcserélőknek valamivel rosszabb a hatásfoka, mert a hülye levegő irányok miatt nem minden ponton optimális a hőméréklet különbség a hőátadó fal két oldala között. És azt sem tudom pontosan, hogy ha egy ellenáramú hőcserélő hatásfokát veszem 100 százaléknak, akkor egy ugyanakkora hőátadó felületű keresztáramú kb hány százalékkal gyengébb.
De elképzelhetőnek tartom, hogy egy amatőr sokkal szívesebben összeüt egy olyan hőcserélőt, ami nem a megépítés technikai trükkjei, hanem a nagyobb felülete miatt jó hatásfokú.
Példa: melyik jobb megoldás?
a: ha egy ellenáramú hőcserélő anyagköltsége 20eFt és szegény amatőr hetekig bénázik vele, mire úgy-ahogy összejön neki (összerakás+ burkolás),
b: keresztáramú hőcserélő anyagköltsége 30eFt (ugyanakkora hatásfokhoz nagyobb hőátadó felület, tehát több anyag kell), viszont egy hétvégén összeüti magának, mert gyakorlatilag el sem tudja rontani.
Tudom, hogy nem elegáns megoldás a technikai kifinomultságot nyers erővel (= marhanagy hőátadó felülettel) megváltani, de itt erősen "nem-profik" sikerélményéről van szó.