Sziasztok!
Most találtam rátok, sajnos viszont a betegség már 10 éve rám talált. Crohnos vagyok.
Nem részletezném eddigi remek kalandjaimat, de a csúcs a 2010.év volt. Háromszor műtöttek, 4 hónapig éltem ideiglenes ileosztomával, kikerült belőlem 23 cm vékonybél, a jobb petefészkem és a sztóma kialakításakor (életmentő műtét volt az első műtétem után, mert varratelégtelenség lépett fel) a jobb oldali felszálló ága a vastagbélnek.
Jelenleg újabb kivizsgálásokra várok, mert:
1. a novemberi kontroll labor szép volt, de a hasi UH betokosodott folyadékot talált. Voltam nőgyógyásznál többször is, de csak annyit tudtam meg, hogy megmaradok, szerinte álciszta (2 db 1 cm-es darab), vagy a műtét miatti bélösszenövés okozza.
2. újra akativizálódott a sipolyom. 8 évvel ezelőtt egy biciklitúra után lett egy szép kis tályogom a szebbik felemen ( nem a végbélnél, hanem a bal nagyajkon a comb felé, ami kifakadt magától, és amennyire tudott meggyógyult. Maradt egy 0,5 cm-es nyílás (valahol egy pici luk is lehet benne, de az nem látszik), de 6 éve semmit nem csinált, csak volt. Közben jártam kivizsgálásokra, colonoscopiára, CT-re..stb, ja és nőgyógyászatra. Senki nem törödött vele, pedig szóltam. Mivel senki sem törődött vele, így pont a sebésznek nem szóltam róla, most már tudom, hogy ez hiba volt.
Most új nőgyógyászom van, először novemberben mentem hozzá, neki is elmondtam a fenti történetet, de ezzel ő sem csinált semmit, pedig szóltam neki, hogy mostanság valami pici szivárog belőle néha. Mikor újra mennem kellett hozzá kontrollra, újra szóltam, hogy ezzel valami mostanság nem stimmel, mert néha levegő is jön belőle. Újra megnézte, és azt mondta, hogy nem is a betokosodott folyadékot érzi gondnak, hanem ezt. Irány a sebész.
3. sebészhez még nem mentem el, mert a gasztroenterológusom MR vizsgálatra küld a sipoly és a fluidum miatt, ez február 02-án lesz. Aztán megint labor, hasi uh, és igen, egy újabb colonoszkópia, 1 éven belül a harmadik.
Ráadásul számomra érthetetlen módon a sztómazáró műtétem után pár héttel rendeződött a székletem, és aztán novembertől felhígult az egész, naponta 3-5 között rohangászok, és egyszerűen nem értem miért romlott el. Ha nem rendeződött volna, akkor betudnám a vastagbél kurtításának. Igaz a diétát sem olyan szigorúan tartom, mint a műtét után, de azért igyekszem zsír- és rostmentesen enni. Lisztérzékenységi vizsgálaton már túl vagyok, az negatív lett. Pár napja pedig olyan érzésem van, mintha tűpárnán ülnék néha, szóval kúpokat nyomogattok fel, és reménykedem. de ha egyszerűen akarnék fogalmazni, akkor azt írnám tele a hócipőm! :)
Most egy kicsit úgy érzem, hogy hiába vergődtem át magam három egymást követő műtéten, hiába ettem fel magam 34 kg-ról 50 kg-ra, most újabb műtétek, szövettanok, vizsgálatok...stb. vár rám. Ennek soha nem lesz vége?