Sepu81 Creative Commons License 2011.01.26 0 0 41852

"Ha ertékes, meg ismétlödö felvételekkel dolgozol és archiválni is akarod, akkor még mindig messze legjobb a miniDV. (arra is lehet HDban rögziteni, igaz egyre kevesebb kamera van az olcso szegmensben a piacon)."

Én mikor 2 éve full HD-s kamerát akartam venni, akkor még nekem is azt mondták, hogy olyan áron, mint amennyiért a mini DV-st vettem nem kapok olyan minőségű full HD-sat. Ma viszont ez már szerintem megfordult, és a full HD beérte a mini DV-t. A kép minősége egyébként (gondolom) nem ettől függ, hanem az objektívtől, a képérzékelő méretétől és annak számától. Az én esetemben (pana NV-GS75 kontra SD60) az objektív kb. ugyanaz a minőség (bár nekem nagyon tetszik a nagyobb látószög), a képérzékelő nagyobb 50 %-kal, a száma viszont csak 1 a 3 helyett, ami állítólag színtelítettségben jelentkezik, amit én nem kétlek, csak nem látom.

A felvételeket feldolgozásához nem tudom mennyivel jobb PC kell, de az archiválás biztos, hogy a full HD-snál jobb, hiszen egyszerűen csak lementem usb-n a memókártyáról pár perc alatt, amit akár már most egy multimédia lejátszóval minden minőség romlás nélkül nézhetek vissza. Nem kell semmit konvertálni.

A csúcskategóriás gépeknél nem tudom mi a helyzet, de szerintem már a full HD ott sincs lemaradva a mini DV-hez képest. Ebben nem akarok azért állást foglalni, mert nem tudom.

Az amatőr kategóriában (100-200 eFT) már a full HD jobb mint anno a mini DV, de hát ez természetes is. Ma pl. egy 50 ezres mobil telefon sokkal jobb, mint egy 5 évvel ezelőtti 50 ezres.

Előzmény: etwg (41850)